Dostupni linkovi

Britanija razmatra dodatne mjere zbog trovanja


Protjerane diplomate napuštaju London
Protjerane diplomate napuštaju London

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije zakazao sastanak sa 23 ruskih diplomata kojima je naređeno da napuste Britaniju, kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Čini se da nema takvih sastanaka na (Putiovom) rasporedu u ovom trenutku", rekao je Peskov novinarima.

Ako bi se Putin sastao sa diplomatama narugao bi se Britaniji usred napetosti oko trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, koji su u kritičnom stanju od kako su pronađeni na klupi u engleskom gradu Solsberiju. Britanija tvrdi da su bili izloženi nervnom agensu kojeg je proizvela vojska Sovjetskog saveza, poznatijem kao 'novičok' i krivi Rusiju za napad. Rusija poriče umiješanost.

Diplomate izbačene iz Britanije kao odgovor na navodno rusko trovanje bivšeg špijuna planirale su da se danas ukrcaju na let za Moskvu, dok Nacionalno vijeće sigurnosti Britanije treba da raspravlja o mogućim novim mjerama protiv Rusije zbog cijelog slučaja.

Evropska i NATO podrška Britaniji

Najnovije razmjene optužbi između Londona i Moskve dešavaju se nakon što su Evropska unija i NATO juče izrazili solidarnost sa Britanijom, snažno osudivši napad na bivšeg špijuna i njegovu kćerku nervnim agensom kojeg je razvila ruska vojska.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije izdali su saopćenje u kojem se navodi kako su "vrlo ozbiljno shvatili procjenu vlade Ujedinjenog Kraljevstva da je moguće da je Ruska Federacija odgovorna."

"Životi mnogih građana bili su ugroženi zbog ovog nemarnog i nelegalnog čina", naglasili su ministri EU.

U izjavi se također navodi da je blok izrazio "punu solidarnost sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i podršku naporima Ujedinjenog Kraljevstva da privede odgovorne za ovaj zločin pravdi".

Nakon jučerašnjeg sastanka u Varšavi njemačke kancelarke Angele Merkel i njenog kolege iz Poljske naglašeno je kako je važno da evropski blok djeluje kao cjelina, kako bi odgovorili na incident.

"Ozbiljne informacije ukazuju na to da je Rusija imala veze sa ovim. Sada je na Rusiji da dokaže da to nije slučaj," istakla je Merkelova.

"Dogovorili smo se da kažemo da Evropska unija treba pružiti čvrst odgovor, ne samo simboličan", naglasio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki. "Ruski napadač treba znati da ne smije dozvoliti sebi napad na NATO članicu."

Merkel: Na Rusiji je da dokaže da nije kriva za trovanje
Merkel: Na Rusiji je da dokaže da nije kriva za trovanje

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da su članice Alijanse bile "ujedinjene u osudi napada", kojeg je nazvao "neprihvatljivim kršenjem međunarodnih normi i pravila."

Stoltenberg je izjavio kako odgovor Rusije na trovanje "do sada pokazuje jasno nepoštivanje međunarodnog mira i sigurnosti."

"Mi i dalje pozivamo Rusiju da razotkrije kompletan program 'Novičok' Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW)", dodao je on.

Šef NATO-a istakao je da se napad u Solsberiju "dešava u kontekstu višegodišnjeg neodgovornog ponašanja Rusije". Naglasio je da je ruska "nelegalna aneksija Krima dodatni napor Rusije da destabilizuje istočnu Ukrajinu" i njihov pokušaj da se "miješaju u naše demokratske političke procese i potkopaju naše demokratske institucije".

"Rusija će nastaviti sa pokušajima da nas podijeli", poručio je Stoltenberg. "Ali NATO članice su ujedinjene. I mi se solidarišemo sa Ujedinjenim Kraljevstvom."

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova kasnije su izjavili da su komentari bili vođeni "antiruskim refleksima".

Provjera britanske analize

U prvom javnom obraćanju o slučaju trovanja, Putin je u nedjelju glatko odbacio optužbe Britanije, rekavši novinarima da Rusija "nema takvo" oružje.

Britanska premijerka Tereza Mej je juče, pak, odbacila Putinovo negiranje, rekavši za Sky News kako "ono što smo vidjeli pokazuje da nema drugog zaključka osim da je Rusija odgovorna za ono što se desilo u Solsberiju".

Inspektori OPCW-a su počeli posebne testove na uzorcima uzetim iz Solsberija
Inspektori OPCW-a su počeli posebne testove na uzorcima uzetim iz Solsberija

U međuvremenu, francuski predsjednik Emanuel Makron, u telefonskom razgovoru sa Putinom, pozvao je Rusiju da "razjasni čija je odgovornost ovaj neprihvatljiv napad". Također je pozvao Moskvu da "vrati kontrolu nad bilo kojim programom koji nije prijavljen Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW)", saopšteno je iz kancelarije francuskog predsjednika.

Inspektori OPCW-a su juče počeli posebne testove na uzorcima uzetim iz Solsberija, kako bi potvrdili britansku analizu, javili su mediji.

"Tim iz Haga će se sastati sa zvaničnicima Laboratorije za odbrambenu nauku i tehnologiju i policijom kako bi razgovarali o procesu prikupljanja uzoraka, uključujući i one koji se tiču životne sredine", rekao je britanski ministar vanjskih poslova.

Kremlj je juče insistirao da Britanija mora dokazati učešće Rusije u trovanju Skripalja i njegove kćerke ili se izvinuti. "Prije ili kasnije na ove neosnovane optužbe će se morati odgovoriti: ili će biti dokaza neadekvatnim dokazima ili uputiti izvinjenje", naglasio je glasnogovornik predsjednika Dimitrij Peskov.

Ruska ambasada u Holandiji na Tweeteru je u znak podrške kolegama u Britaniji poručila da britanske vlasti do sada nisu imale dobar odnos sa ambasadom.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe. Osuđen je u Moskvi na vojnom sudu 2006. "za izdaju" zbog odavanja informacaija britanskoj tajnoj obavještajnoj službi.

Bio je jedan od četiri ruska zatvorenika puštena 2010. godine u zamjenu za 10 ruskih agenata 'spavača', uhapšenih u Sjedinjenim Državama. Kasnije je postao britanski državljanin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG