Dostupni linkovi

Podrška Britaniji za protjerivanje ruskih diplomata


Sergej i Julija Skripalj pronađeni su bez svijesti na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburyu 4. marta

Saveznici su izrazili potporu Velikoj Britaniji nakon što je najavila protjerivanje 23 ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna nervnim agensom. Bijela kuća objavila je saopćenje u kojem se kaže kako "Sjedinjene Države izražavaju solidarnost sa svojim najbližim saveznikom, te dijele procjenu Velike Britanije da je Rusija odgovorna za napad" u kojem su meta bili Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija u gradu Salisburyu na jugu Engleske.

Bijela kuća kazala je da je protjerivanje diplomata "pravedan odgovor" na "najnovije rusko djelovanje", koje se "uklapa u ponašanje u kojem Moskva zanemaruje međunarodni pravni poredak, potkopava suverenitet i sigurnost zemalja širom svijeta i pokušava potkopati i diskreditirati zapadne demokratske institucije i procese".

Britanski šef diplomacije Boris Johnson potvrdio je u četvrtak da će, osim protjerivanja ruskih diplomata, vlada razmotriti sankcije prema pojedinim Rusima, posebno onima koje bogatstvo zahvaljuju vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Boris Johnson najavio osim protjerivanja i sankcije
Boris Johnson najavio osim protjerivanja i sankcije

Kremlj je opet odgovorio da Moskva smatra da se radi o neodgovornim mjerama i da se mogu očekivati kontramjere. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u četvrtak je kazala da se istina očito krije, te da Moskva ni nema informacije o okolnostima pod kojima se incident dogodio.

"Ruska strana službeno je spremna raditi sa svim mehanizmima i na svim platformama Organizacije za zabranu kemijskog oružja. No, do danas London odbija raditi s nama na ovim pitanjima", rekla je Zaharova.

Iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona poručeno je da Pariz ne vidi "nijedno drugo uvjerljivo objašnjenje" do sudjelovanja Rusije u napadu.

"Od početka tjedna Britanija je Francusku obavještavala o prikupljenim dokazima sa britanske strane koji ukazuju na rusku odgovornost u napadu", navodi se u saopćenju.

I na noćašnjoj hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, koju je zatražila britanska premijerka Theresa May, je bilo burno. Zamjenik britanskog ambasadora u UN Jonathan Allen optužio je Rusiju da je prekršila konvenciju UN-a o kemijskom oružju, jer je upotrijebljen vojni nervni agens "novičok", koji se proizvodi isključivo u posebnim vojnim laboratorijima.

"Strašno oružje koje je zabranjeno za upotrebu u ratnim sukobima, iskorišteno je u jednom mironom gradiću u mojoj zemlji. Ruski dužnosnici i pojedini mediji i dalje prijete onima koje smatraju izdajnicima i nakon napada 4.marta", kazao je Allen.

Američka ambasadorica Nicky Haley upozorila je da Rusija mora u potunosti surađivati sa britanskom istragom oko ovog slučaja.

"Ovo je odlučujući trenutak. Članice Vijeća sigurnosti tvrde da se protive upotrebi kemijskog oružja bez obzira na sve okolnosti. Međutim, jedan član je optužen da je koristio kemijsko oružje na teritoriju druge, suverene, zemlje. Kredibilitet ovog Vijeća neće se održati ukoliko Rusija za to ne bude odgovarala", navela je Haley.

Ruski ambasador u UN-a Vasiloj Nebenzija odbacio je optužbe, te izjavio da Velika Britanija stvara "atmosferu histerije", te je zatražio materijalne dokaze koji bi potkrijepili optužbu.

"Bez toga stvari koje su iznijete ne možemo uzeti u razmatranje. Do sada smo čuli da je sve što je izneseno - velika vjerovatnoća i to je sve", prokomentirao je Nebenzja.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su bez svijesti na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburyu 4. marta. I dalje su u bolnici u kritičnom stanju, zajedno s britanskim policajcem koji je bio uključen u njihovo spašavanje.

Skripalj, pukovnik ruske vojne obavještajne službe, osuđen je u Moskvi na vojnom sudu 2006. "za izdaju" zbog odavanja informacaija britanskoj tajnoj obavještajnoj službi. Bio je jedan od četiri ruska zatvorenika puštena 2010. godine u zamjenu za 10 ruskih agenata spavača, uhapšenih u Sjedinjenim Državama. Kasnije je postao britanski državljanin.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG