Dostupni linkovi

Lavina optužbi protiv Rusije nakon trovanja bivšeg agenta


Policija je u ponedjeljak i dalje bila oko tržnog centra gdje su Skripal i njegova kćerka pronađeni otrovani
Policija je u ponedjeljak i dalje bila oko tržnog centra gdje su Skripal i njegova kćerka pronađeni otrovani

Sada već bivši američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je da su SAD "ogorčene" zbog vrlo vjerojatnog ruskog trovanja bivšega špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji, te upozorio kako će se Moskva "sigurno" suočiti sa jasnim savezničkim odgovorom. Washington je tako reagirao na tvrdnje britanske premijerke izrečene u ponedjeljak u parlamentu da iza napada "vrlo vjerojatno" stoji Rusija koja to negira. Slične su rekacije i u NATO-u i drugim savezničkim državama.

U posebnom saopćenju Tillerson je poručio: "Imamo puno povjerenje u istragu u Ujedinjenom Kraljevstvu i procjenu da je Rusija vjerojatno odgovorna za napad nervnim agensom u Salisburyju prošlog tjedna."

Govoreći novinarima na letu iz Afrike prema Washingtonu državni tajnik SAD je rekao da se čini vrlo jasnim da je nervni agens došao iz Rusije, ali da mu nije poznato da li i "dolazi sa znanjem ruske vlade," rekao je.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija i dalje su u vrlo kritičnom stanju u bolnici u Salisberyu, gradu gdje su i otrovani 4. marta.

"Nikad ne postoji opravdanje za ovu vrstu napada - pokušaj ubojstva jednog građanina na tlu jedne suverene države. Ogorčeni smo što se Rusija ponovno uključila u takvo ponašanje", saopćeno je iz State Departmenta.

"Od Ukrajine do Sirije - a sada i Velike Britanije - Rusija i dalje predstavlja neodgovornu silu nestabilnosti u svijetu, zanemarujući suverenitet drugih država i života njihovih građana", kazao je Tillerson.

Rex Tillerson oštro kritizirao Kremlj
Rex Tillerson oštro kritizirao Kremlj

"Slažemo se da odgovorni - i oni koji su počinili zločin i oni koji su ga naredili - moraju se suočiti s odgovarajućim ozbiljnim posljedicama", rekao je Tillerson. "Solidarni smo sa svojim saveznicima u Ujedinjenom Kraljevstvu i nastavit ćemo blisko usklađivati naše odgovore".

Tillersonovo obećanje o zajedničkom savezničkom djelovanju kao odgovor na uporabu vojnog nervnog agensa poznatijeg kao 'novičok', a kojeg je Rusija razvila tokom Hladnog rata, odjeknulo je među drugim britanskim saveznicima.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders na brifingu za novinare izjavila je da je "uporaba visoko smrtonosnog nervenog agensa protiv građanina Ujedinjenog Kraljevstva na tlu Ujedinjenog Kraljevstva neoprostiva", ali nije spomenula Rusiju.

"Napad je bio bezobziran, neprimjeren i neodgovoran i oštro ga osuđujemo. Izražavamo žaljenje porodicama žrtava i pružamo podršku Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. Mi smo uz našeg najbližeg saveznika sa kojim imamo posebne odnose", poručila je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je "Ujedinjeno Kraljvstvo vrlo cijenjeni saveznik, a korištenje bilo kojeg nervnog agensa je užasno i potpuno neprihvatljivo".

U telefonskom razgovoru s May, francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je solidarnost Francuske s Britanijom, te osudio agresivno ponašanje Moskve.

Britanski dužnosnici dali su rok do kraja dana u utorak (13.marta) Rusiji za objašnjenje o cijelom slučaju.

I May je istaknula da iza napada stoje dvije moguće stvari, ili je nervni agens korišten u "izravnoj akciji ruske države" ili zbog toga što je Rusija "izgubila kontrolu" nad zalihama smrtonosne kemikalije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova brzo je osudilo optužbe Therese May. U posebnoj izjavi, Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo kako one imaju cilj "stvoriti izgovor Britaniji da bojkotira Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u Rusiji ovog ljeta."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov porekao je da Moskva stoji iza trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Velikoj Britaniji. Ogovarajući na zahtjev May da se Moskva izjasni do kraja dana o trovanju Skripalja i njegove kćerke, Lavrov jeodgovorio da je Moskva čula ultimatum, ali je rekao da Britanija nije slijedila odgovarajuće postupke za izrečene optužbe i da nije Moskvi predala materijal koji se odnosi na taj slučaj.

"Rusija nije kriva. Spremni smo surađivati u skladu s Konvencijom o kemijskom oružju, ukoliko se Britanija odluči izvršiti svoje međunarodne obveze prema istom dokumentu", kazao je Lavrov.

Skripalj, umirovljeni pukovnik ruske vojne obavještajne službe, je u Moskvi osuđen 2006. za izdaju zbog navodnih odavanja tajni britanskom MI6 i bio je jedan od četvorice ruskih zatvorenika koji su pušten iz zatvora u razmjeni sa 10 ruskih agenata spavača uhapšenih u Sjedinenim Državama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG