Dostupni linkovi

Ruski 'bivši špijun' u kritičnom stanju u Velikoj Britaniji


Sergej Skripal
Sergej Skripal

Čovek koji je u kritičnom zdravstvenom stanju nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci, navodno je bivši ruski špijun Sergej Skripal, prenosi BBC.

Britanske vlasti nisu identifikovale tog čoveka, ali su ga britanski mediji 5. marta identifikovali kao Skripala, koji je u Rusiji osuđen zbog prenošenja državne tajne u Britaniju i kome je izrečena kazna zatvora na 13 godina zatvora 2006. godine.

Penzionisani pukovnik ruske vojne obaveštajne službe, star 66 godina, bio je jedan od četiri zatvorenika koje je Moskva pustila kao deo "zamene špijuna" sa Sjedinjenim Državama 2010. godine.

Britanska policija izvestila je o ozbiljnom incidentu 4. marta nakon što su čovek u 60-im godinama i žena u njenim 30-im godinama pronađeni bez svesti na klupi u trgovačkom centru u Salisberiju, zapadnoj Engleskoj.

Oboje su podvrgnuti tretmanu lečenja zbog "sumnje na izloženost nepoznatoj supstanci" i u kritičnom su stanju, saopštila je policija.

Saošteno je da su Skripal i žena na intenzivnoj nezi u bolnici Salisburi.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba saopštila je da ima samo ograničene informacije o pacijentima, ali da "izgleda da ne predstavljaju neposredni rizik za javno zdravlje".

Supstanca nije identifikovana, ali lokalni mediji su izvestili da hitne službe sumnjaju na moćan sintetički opijat fentanil.

"Izgledalo je kao da su uzimali nešto prilično jako", citirao je BBC jednog od svedoka.

Skripal je uhapšen u Moskvi u decembru 2004. godine i osuđen od strane vojnog suda u Moskvi avgusta 2006. godine za "izdaju u obliku špijunaže".

Proglašen je krivim za prenošenje identiteta ruskih obaveštajnih službenika koji rade na tajnom zadatku u Evropi u britanskoj Tajnoj obaveštajnoj službi ili MI6, u zamenu za 100.000 dolara.

Ruska federalna služba bezbednosti navela je da je počeo raditi za MI6 dok je služio u vojsci devedesetih.

Skripal se izjasnio krivim, stoji u tadašnjim izveštajima.

Smrt bivšeg oficira FSB-a Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006. godine zaoštrila je odnose između Britanije i Rusije.

Britanski istražitelji optužili su Andreija Lugovaja, člana donjeg doma parlamenta u Rusiji, za trovanje Litvinenka u hotelu u centru britanske prestonice.

Zaključili su da je Litvinenko u organizam uneo visoko radioaktivni izotop polonij 210 dok je pio čaj sa Lugovajem i njegovim navodnim saučesnikom, Dmitrijem Kovtunom.

Moskva je odbacila tu istragu kao "besprizornu" i "politički motivisanu".

Kovtun i Lugovoi negirali su umešanost uprkos tragovima polonijuma koje su britanski istražitelji rekli da su njih dvojica ostavili u Londonu.

XS
SM
MD
LG