Dostupni linkovi

May: Iza trovanja špijuna vrlo vjerojatno stoji Rusija


Britanska premijerka Theresa May
Britanska premijerka Theresa May

Britanska premijerka Theresa May rekla je da postoje dokazi koji potvrđuju da “vrlo vjerojatno” iza napada nervnim agensom na bivšega ruskoga špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju stoji Rusija, iako Kremalj to negira.

May je kazala u parlamnetu da ili je ruska država izravno odgovorna za trovanje oca i kćerke u Salisburyu ili je dala nervni gas onome koji je izvršio napad.

Pokaže li se da je Moskva iza trovanja, istaknula da će njezina vlada razmotriti "protuzakonito korištenje sile" od strane Rusije.

Dodala je kako je veleposlanik Rusije bio pozvan da objasni koji je to nervni agens upotrijebljen protiv bivšeg špijuna, te mu je dat rok da do sutra preda vjerodostojni odgovor.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je kao "cirkusku predstavu" i "provokaciju" odbacila današnju izjavu britanske premijerke u parlamentu.

Sergej i Julija Skripalj su u “kritičnom, ali stabilno” stanju. I policajac koji je prvi došao na lice mjesta 4.marta je također ozbiljno bolestan.

Kremalj negira bilo kakvu upletenost i tvrdi da britanski mediji “proizvode antirusku histeriju.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin je neposredno je izjavio da britanski dužnosnici moraju utvrditi što se točno dogodilo u Salisburyu prije nego optuže Rusiju.

Glasnogovornik ruskog predsednika Dmitrij Peskov jutros je rekao novinarima da je Skripalj radio za britansku službu i da je otrovan na britanskom tlu, te da stoga incident "nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom".

XS
SM
MD
LG