Dostupni linkovi

Studenti poručuju vlastima: 'Ne damo rektorku'


Studenti su blokadu Rektorata počeli 13. septembra, na Dan Beogradskog univerziteta
Studenti su blokadu Rektorata počeli 13. septembra, na Dan Beogradskog univerziteta

Sa zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta (BU) studenti su skinuli transparent "Blokada u toku" i stavili novi sa porukom "Ne damo rektorku".

Studenti iz Udruženja "1 od 5 miliona", koje organizuje antivladine proteste od decembra prošle godine, predali su u sredu ujutru rektorki Ivanki Popović ključeve Rektorata čime su posle 12 dana prekinuli njegovu blokadu. Blokada je okončana nakon što je rektorka odredila 4. novembar kao rok do kada treba da bude rešeno pitanje spornog doktorata ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog.

Brnabić: Ostanak ministra Malog u Vladi nije upitan

I dok rektorka i studenti u protestu to vide kao pobedu autonomije Univerziteta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ironičnom tonu poručuje iz Njujorka, gde se nalazi na zasedanju Generalne skupštine UN, da podržava ljubav rektorke i studenata u blokadi, uz ocenu da su im zahtevi bili "idiotski". Premijerka Srbije Ana Brnabić poručuje da ostanak ministra Malog u Vladi nije upitan.

Predstavnici vlasti ne obaziru se na ozbiljna osporavanja, koja su iznošena u javnosti, o validnosti doktorata Siniše Malog. Naprotiv, premijerka Brnabić kaže da mnogih stvari ne bilo bez Siniše Malog kao ministra finansija jer je on "brz i efikasan i ima razumevanja za potrebe ekonomije i rast zemlje".

"Ovo je samo borba ’ne damo jednoga od nas’. Ovde više nema nikakve veze da li je taj jedan od nas lopov. Ta piramida njihova ne sme da se sruši, ne sme niko ko je nešto pokrao da padne da ne bismo krenuli dalje", kaže za RSE Sandra Petrušić, novinarka NIN-a koja se u svojim tekstovima bavila doktoratom ministra finansija.

Podsetimo da su stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka (FON), gde je Siniša Mali doktorirao, a onda i Naučno-nastavno veće tog fakulteta, zaključili da Siniša Mali nije plagirao svoj doktorski rad, ali da je istovremeno i oko sedam odsto teksta njegove disertacije bez navedenog izvora.

Dvanaest dana blokade

Studenti su blokadu Rektorata počeli 13. septembra, na Dan BU, kako su naveli "zbog neodgovornog ponašanja nadležnih prema obrazovanju, pada BU na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave", ali su kao glavni razlog za blokadu naveli "plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog".

Danas predstavnica studenata Mila Jovanović, koja je predala rektorki ključeve Rektorata, smatra da je Univerzitet pokazao da je autonoman.

"Univerzitet je pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji. I mi sada opet možemo da kažemo sa ponosom ’ja sam student BU.’ Nakon blokade mi ćemo nastaviti da štitimo rektorku od svakog mogućeg pritiska, a svi znaju da su pritisci već počeli", poručila je Jovanović.

Rektorka: Pustite da Univerzitet u Beogradu sam rešava svoje izazove

I dok rektorka Ivanka Popović smatra da su studenti iskazali veliku čvrstoću u obezbeđivanju svojih zahteva, za šta im, kaže, skida kapu i ukazuje puno poštovanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da se Rektorat pretvorio u "partijsku prćiju".

"Nisu to samo Đilasovi (Dragan Đilas, lider opozicione Stranke slobode i pravde), tu je i Sergej Trifunović (lider opozicionog Pokreta slobodnih građana) dolazio, Boško Obradović (lider opozicionog pokreta Dveri), to su sve studenti", naveo je Vučić.

Predsednik države je u ironičnom tonu rekao da podržava ljubav između rektorke i studenata, kao komentar na dogovor koji su postigli o prekidu blokade.

"Vidim da nema nikakvih problema. Za rektorku je super što 15 dana nije ušla u svoju kancelariju. Ako može još 15 dana da ne radi ništa, to bi bilo idealno. A onda da se pojave zajedno sa bakljama u oslobođenom Rektoratu i da kažu oslobodili smo Rektorat od stranaka", rekao je Vučić.

On je poručio da mu je mnogo drago da su se dogovorili, dodajući "živela rektorka, ne damo rektorku".

Pustite da Univerzitet u Beogradu sam rešava svoje izazove: Rektorka BU Ivanka Popović
Pustite da Univerzitet u Beogradu sam rešava svoje izazove: Rektorka BU Ivanka Popović

Rektorka Ivanka Popović nije želela da komentariše ove reči predsednika države dok je ispred Rektorata primala ključeve od studenata koji su bili u protestu, rekavši da nije ni vreme ni mesto za to.

"Pustite da Univerzitet u Beogradu sam rešava svoje izazove", rekla je rektorka odgovarajući na pitanja novinara o dogovoru sa studentima.

Pomenuta izjava predsednika Srbije za profesorku Beogradskog univerziteta Biljanu Stojković pokazuje da vlast ne može da istrpi da se bilo koja institucija u zemlji otrgne kontroli.

"To je bio jedan ružan rečnik, nervozna izjava. Potpuno je jasno da im se ovo ni najmanje ne dopada a nama sa ove strane uliva nadu da je možda počelo da se krnji to monolitno vladarstvo jednog čoveka", kaže Stojković.

Za nju sve što su rekli predsednik, kao i premijerke Ana Brnabić, koja je u ponedeljak izjavila da se u Rektoratu dešava "sramota za Beogradski univerzitet, odnosno tužna politička predstava kojoj se kraj ne nazire", govori da nisu očekivali ovakav razvoj stvari.

"Mislili su da će i ta priča da se završi kao i sve dosadašnje, da se čitav bunt i studentska blokada sami od sebe ugase, ali zahvaljujući studentima to se nije desilo", navodi profesorka Stojković.

Studentskom blokadom do smene ministra Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Rektorka Ivanka Popović je u utorak saopštila da "upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta" kao institucije od nacionalnog značaja, i da je zato "u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku".

"Kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra 2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON-a je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka", navodi se u saopštenju rektorke objavljenom u utorak.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje pitanja doktorata, koje se, kako je navedeno, odlaže više od pet godina.

Doktorat Siniše Malog

Novinarka Sandra Petrušić kaže da je od kako radi prvi put iznenađena reakcijama na saopštenje rektorke da će Univerzitet ispitati da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne.

"Premijerka drži konferenciju za štampu sa retorikom koja je meni potpuno neverovatna. Pet-šest puta je ponovljeno 10 do 15 studenata, šta to znači? Koliko je studenata potrebno da traži da se ispita evidentan plagijat? Po meni je jedan dovoljan", navodi Petrušić.

Ona dalje pita šta znači oglašavanje predsednika Srbije iz Ujedinjenih nacija.

"Taj način omalovažavanja, taj način vređanja, vređanja i akademske zajednice, i nje, i studenata, i svojih građana", kaže Petrušić.


Podsetimo, profesor Raša Karapandža sa Univerziteta EBS u Nemačkoj je 2014. godine doveo u pitanje doktorat tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, optuživši ga za plagijat.

Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka je krajem 2016. utvrdila da disertacija nije plagijat, ali su Rektorski kolegijum i Senat Univerziteta konstatovali da stručne ocene nisu u kompetenciji Etičke komisije i zatražili od FON-a da formira novu komisiju koja će ispitati doktorat.

Komisija FON-a je zaključila da je 6,97 odsto rada Siniše Malog plagirano
Komisija FON-a je zaključila da je 6,97 odsto rada Siniše Malog plagirano

U aprilu ove godine, Etička komisija FON-a zaključuje da doktorat ministra Malog nije plagiran u dovoljnoj meri da bi bio osporen. Komisija FON-a je u izveštaju, koje je 8. maja usvojilo i nastavno-naučno veće tog fakulteta, zaključila da je 6,97 odsto rada Siniše Malog plagirano i da ti delovi "nikako ne dovode u pitanje autentičnost teksta i originalnost rada".

Nakon toga Odbor je odlučio da predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija bude vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje u roku od 60 dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG