Dostupni linkovi

Studenti o saopštenju rektorke: Otvorena vrata za pregovore


Zgrada Rektorata je već deset dana pod studentskom blokadom
Zgrada Rektorata je već deset dana pod studentskom blokadom

Saopštenje u kojem je rektorka Beogradskog univerziteta osudila upad aktivista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u zgradu Rektorata otvara vrata za pregovore o prekidu blokade Rektorata, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mila Jovanović, predstavnica studenata koji već 10 dana drže ovu instituciju u blokadi.

“Ovo je značajan korak, jer je rektorka povratila naše poverenje. Mi sada verujemo da ona ima časne namere i da ima interes da reši problem plagijata Siniše Malog (ministra finansija)”, kaže Jovanović.

Pregovori studenata sa predstavnicima Rektorata o prekidu blokade trebalo bi da budu održani u ponedeljak, kaže Mila Jovanović i naglašava da su tek nakon ovog poteza rektorke Ivanke Popović ispunjeni uslovi za zvanične pregovore.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović osudila je u nedelju upad aktivista Srpske napredne stranke (SNS) u zgradu Rektorta koji se dogodio 13. septembra, navodeći da je time narušena autonomija univerziteta i navela da podržava studente koji brane autonomiju.

U saopštenju se navodi da je pregledom video materijala koji su dostavili studenti u blokadi Rektorata, ustanovljeno da postoje dokazi da je u zgradu Rektorata ušla grupa aktivista vladajuće stranke.

"Ovaj događaj je u direktnoj suprotnosti sa članom 9 Statuta UB, koji jasno definiše da na 'Univerzitetu nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili na drugi način delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve' ", navodi se u saopštenju rektorke.

U saopštenju se dodaje i da podržavaju sve studente Univerziteta u Beogradu koji se zalažu za ostvarivanje njegove autonomije i njegovo slobodno delovanje, a osuđuju postupke aktivista vladajuće stranke koji su ugrozili njegovu autonomiju.

Danas je 10. dan od kada su studenti Univerziteta u Beogradu blokirali zgradu Rektorata, zahtevajući, između ostalog, da rektorka javno uputi preporuku Vladi Srbije za razrešenje ministra finansija Siniše Malog, koji je već pet godina pod sumnjom da je plagirao svoj doktorski rad na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu.

Studenti to zahtevaju, jer smatraju da postoji sukob interesa dok god je Mali na funkciji ministra, pošto on odlučuje o raspodeli novca za univerzitete i samim tim vrši pritisak na odbor FON-a, koji odlučuje o tome je li njegov doktorski rad plagijat.

“Već imamo u vidu da ćemo pregovarati o eventualnim rokovima o kojima će se izjasniti sva nadležna tela koja treba da se izjasne po pitanju plagijata Siniše Malog. Takođe, pregovaraćemo i o funkcionisanju same zgrade Rektorata, jer kao što znate, Rektorat je već 10 dana blokiran i niko od zaposlenih ne ulazi unutra”, kaže Mila Jovanović.

Ona poručuje rektorki Popović da će, ukoliko zbog stava koji je iznela bude imala problema, studenti stati uz nju.

Studentskom blokadom do smene ministra Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG