Dostupni linkovi

Brnabić: Siniša Mali ostaje ministar


Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila ne da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na tu funkciju, što traže studenti koji su blokirali Rekotorat Beogradskog univerziteta, kao i da ne dovodi u pitanje da li on ostaje ministar.

Na konferenciji za novinare o novim poreskim podsticajima, ona je kazala da je to što se trenutno dešava u Rektoratu "sramota za Beogradski univerzitet, odnosno tužna politička predstava kojoj se kraj ne nazire".

Brnabić je dodala da se ne zna koji su konkretni zahtevi “te grupe od 15 do 20 studenata”, koji su po njenim rečima, “politički aktivisti” i pozvala ih da joj dostave svoje zahteve o kojima je spremna da se odmah izjasni.

Po njenoj oceni, rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović daje “kontradiktorne izjave” o dešavanjima u Rekotratu i zahtevima studenata.

“Rektorka veruje da je u Rektorat ušla grupa političkih aktivista SNS, a nije se izjašnjavala kada su u zgradu ulazili i studentima davali podršku predstavnici drugih političkih grupacija kao što su Pokret ‘1 od 5 miliona’ i Savez za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Studenti u blokadi: Isteraćemo plagijat na čistac

Ranije danas, rektorka Ivanka Popović sastala se sa studentima koji u blokadi drže zgradu Rektorata nakon čega je izjavila da su razgovori bili su konstruktivni i da veruje da su korak bliže dogovoru.

Studenti su povodom sastanka saopštili da su oni odgovorni i konstruktivni, ali da su u blokadu ušli sa jasnim ciljem i da će, ako treba, u Rektoratu ostati dok slučaj plagiranog doktorata Siniše Malog ne bude "isteran na čistac".

Studenti su ponovili da od Rektorata od početka očekuju da “pokaže stav i da se ogradi od sukoba interesa i pritiska koji vrši javna funkcija ministra finansija”.

Studenti koji blokiraju Rektorat rekli su da je tok pregovora obećavajući, kao i da odgovornost sada nije na njima, nego na rektorki i profesorima.

XS
SM
MD
LG