Dostupni linkovi

Beogradski studenti predali rektorki ključeve zgrade Rektorata


Zgrada Rektorata, Beograd

Predstavnici studenata iz Udruženja Jedan od pet miliona predali su jutros rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović ključeve Rektorata čime su, posle dvanaest dana, prekinuli njegovu blokadu dok im je ona uručila garanciju da će se sprovesti njihov zahtev da se utvrdi da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat, za šta je kao krajnji rok odredjen 4 novembar.

"Mi smo na istom zadatku, da čuvamo ugled Univerziteta i jačamo ga", rekla je Popović i navela da su studenti pokazali čvrstoću u obezbeđivanju svojih zahteva na čemu im je "skinula kapu".

Ona nije želela da komenariše kritike koje je uputio predsednik države Aleksandar Vučić, navodeći da ovo nije ni vreme ni mesto za to.

"Ovde smo da bi zajedno otvorili Rektorata, ovde smo da bi zaposleni ušli u Rektorat, da počnu da obavljaju svoje poslove a da studenti mirno iz njega izađu", rekla je, navodeći da nije ni vreme ni mesto da se razgovara o "drugim aspektima".

Predstavnica studenata Mila Jovanović je predala Popović ključeve ulaznih vrata zgrade kao i cvet čuvarkuću, navodeći da će studenti nastaviti da čuvaju Univerzitet, ali i da će štititi i rektorku od "svakog mogućeg pritiska a svi znaju da su oni već počeli".

"Univerzitet je pokazao da ima integritet, da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji i mi smo ponosni na to", rekla je Jovanović.

Sa zgrade Rektorata je skinut transparent "Blokada u toku" i okačen novi s porukom "Ne damo rektorku".

U dogovoru rektorke i studenata, za koji ona garantuje da će biti sproveden, je i poruka da ni studenti ni lica na obezbeđivanju zgrade Rektorata neće snositi odgovornost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući ova zbivanja, dan ranije, ocenio da se Rektorat pretvorio u "partijsku prćiju" i ironično rekao da podržava ljubav rektorke i studenata koji su protestovali.

Pročitajte i ovo:

Milenković: Studenti u Rektoratu su naša deca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
Studentskom blokadom do smene ministra Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG