Dostupni linkovi

Ključevi Rektorata UB od srede kod rektorke Popović


Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović

Predstavnici studenata iz udruženja "Jedan od pet miliona" kazali su danas agenciji Beta da će sutra, u sredu, predati rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović ključeve zgrade Rektorata, nakon što je rektorka ispoštovala dogovor i dala 4. novembar kao datum kada će pitanje spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog biti rešeno.

"Danas smo načinili jedan vrlo važan korak, postigli smo jednu pobedu, ovo je pre svega pobeda studenata koji su u blokadi Rektorata već 12 dana i koji su pokrenuli inicijativu za rešavanje i ovog problema, ali ovo je pobeda Univerziteta u Beogradu i čitave akademske zajednice", rekla je studentkinja Mila Jovanović.

Ona je kazala da studenti koji blokiraju zgradu Rektorata već 12 dana od početka traže, kako je navela, stav, integritet i autonomiju Univerziteta u Beogradu i da su to dobili.

"Danas je Univerziet u Beogradu pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji, danas smo dobili konkretan datum i nadležni više neće moći da se igraju odricanja odgovornosti", kazala je Jovanović.

Dodala je i da je su oni uspeli da reše i neka "goruća pitanja u narednoj nastavnoj godini, kao što je pitanje Univerzijade, što nije uspela do sada nijedna studentska organizacija".

"Kao što su rekli rektorka je ispoštovala dogovor, a i mi ćemo, ona će sutra dobiti ključeve Rektorata, a mi ćemo od nje dobiti garancije da će sve rečeno biti učinjeno", poručila je Jovanović.

Rektorka UB: Što pre odlučiti o doktoratu Siniše Malog

Rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović izjavila je da kao rezultat inicijative studenata koji "borave" u zgradi Rektorata već 12 dana, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese "konačnu odluku o tom da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja".

Navodeći da "upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta u Beogradu, institucije od nacionalnog značaja", rektorka je u pisanoj izjavi ocenila da je "u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku".

"Iz tog razloga, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka (FON), čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje", navela je rektorka.

Dodala je da je Upravi FON-a preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka.

Ona je navela i da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata "ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice" kao i da lica angažovana na obezbeđenju zgrade "ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata".

"Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina. Kao rektorka UB garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja", navela je Ivanka Popović.

Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministre, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, poslanike vladajuće većine i "sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije UB, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih".

Aktivistkinja organizacije "1 od 5 miliona" Mila Jovanović izjavila je ranije da će blokada Rektorata u Beogradu biti obustavljena ako rektorka Ivanka Popović danas bude ispunila zahtev koji su joj uputili studenti na sastanku, dok je rektorka ocenila da se blokada "privodi kraju".

Vučić: Podržavam ljubav rektorke i studenata u blokadi, super što 15 dana nije bila na radnom mestu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "podržava ljubav između rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović i studenata ispred Udruženja Jedan od pet miliona i dodao da je "super što Popović nije 15 dana ušla u svoju kancelariju".

"Meni da neko ne da 15 dana da uđem u svoj kabinet, ja ne znam kako bih reagovao. Ne damo rektorku ni za šta na svetu, ako može još 15 dana da ne radi to bi bilo super", rekao je Vučić novinarima u Njujorku i dodao da je Rektorat tokom blokade postao "partijska prćija".

XS
SM
MD
LG