Dostupni linkovi

Srozavanje Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi


Ne tako mnogobrojni protesti zbog stanja na univerzitetima, do sada nisu imali posebnog efekta (na fotografiji jedan od protesta u Beogradu)
Ne tako mnogobrojni protesti zbog stanja na univerzitetima, do sada nisu imali posebnog efekta (na fotografiji jedan od protesta u Beogradu)

Izrazito mala ulaganja države u nauku razlog su pada Beogradskog univerziteta na Šangajskog listi, ali značajan udeo u tome ima i katastrofalan odnos vlasti prema obrazovanju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Bukvalno u svojim redovima štite one koji imaju falsifikovane diplome i doktorate. Tako se potcenjuju i obezvređuju oni koji imaju pošteno stečene diplome i doktorate, ali samim tim i oni koji će to raditi u budućnosti znaju da se njihov rad neće valorizovati na pravi način. Zato će najbolji među nama napustiti Srbiju. Onda se postavlja pitanje sa kojim kadrovima ćemo konkurisati u budućnosti", rekao je Radonjić.

Jedna od aktuelnih afera sa Beogradskog univerziteta je doktorat sadašnjeg ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog, za koji deo stručne javnosti tvrdi da je plagijat, o kojoj još odlučuju nadležni organi u obrazovanju.

Univerzitet u Beogradu u prethodne tri godine bio je rangiran oko 300. mestа u svetu, dok je sada zvanično pozicioniran između 400. i 500. pozicije.

"Sve oštrija konkurencija"

Objašnjavajući razloge za pad na Šangajskoj listi, koja rangira 1.000 najboljih univerziteta u svetu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Univerzitet u Beogradu odvojeno su saopštili da je konkurencija sve oštrija u visokom obrazovanju.

"Tako da to što se srpski univerziteti nalaze na listi najuspešnijih može smatrati određenim uspehom. Kada se pogleda broj radova naših istraživača u naučnim časopisima naši univerziteti su kotirani odlično, po tom kriterijumu Univerzitet u Beogradu je čak ispred nekih univerziteta koji su među 100 najboljih", navelo je Ministarstvo.

"Iako je neformalna, stvar je prestiža biti na Šаngаjskoj listi jer obuhvаtа sаmo dvа odsto svetskih univerzitetа. Do promene na listi došlo je prvenstveno zаhvаljujući činjenici dа pojedine zemlje, nаročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulаžu znаčаjnа sredstvа u osnаživаnje svojih univerzitetа", saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Studenti: Nismo iznenađeni

Teodora Todorović i Đorđe Vuković, studenti Saobraćajnog i Građevinskog fakulteta, kažu da nisu iznenađeni lošijim rejtingom univerziteta na kome se školuju.

"Čini mi se da sve u ovoj državi polako propada i da obrazovani ljudi odlaze. Mislim da naši studenti i univerzitet zaslužuju mnogo bolju opremu za istraživanje i rad i mnogo više praktične primene u struci", navodi Teodora, dok njen kolega Đorđe dodaje:

"Generalno je loš sistem. Niti je Bolonja, niti je po starom, sve je nešto između. Mi na Fakultetu koristimo program Autocad iz 2007. godine. Kada sam polagao kompjuteri su slabo radili, pa je ispit zbog toga kasnio".

Ministarstvo prosvete ovom prilikom saopštilo je da se radi na reformi finansiranja visokog obrazovanja koja je, kako je navelo, evidentno neophodna, kao i da je povećan budžet za nauku.

"Univerzitet u rukama prosečnih"

Ono što je do sada urađeno, smatra profesor Ognjen Radonjić, daleko je od dovoljnog.

"Privatni i državni sektor u Srbiji u istraživanje i razvoj ulaže 0,86 odsto BDP-a. Češka i Slovenija oko dva odsto, Mađarska 1,7 odsto, Estonija 1,6, i tako dalje. Pitam se ko će nas na Univerzitetu u Beogradu naslediti. Neće nas naslediti naši najbolji ljudi, već u najboljem slučaju prosečni. Na taj način se naš opstanak na Šangajskoj listi dovodi u pitanje", zaključio je Radonjić.

Svetsko rangiranje univerziteta od 2003. godine sprovodi šаngаjski Univerzitet Đаo Tong. Univerzitet u Beogrаdu u 2019. godini, kako je saopšteno iz Rektorata, potvrdio je svoju poziciju po nаučnim oblаstimа u 25 kategorija od ukupno 54 u kojimа su rаngirаni univerziteti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG