Dostupni linkovi

Budžetom BiH planirana sredstva za saniranje ekonomskih posljedica


Savjet ministara Bosne i Hercegovine utvrdio je na sjednici u četvrtak, 18. juna, Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH 2020.godine, kojim su, kako se navodi, uvažene okolnosti izazvane pandemijom virusa korona.

U saopštenju nakon sjednice Savjeta ministara ističe se da su sredstva za saniranje ekonomskih šteta planirana u iznosu od oko 42 miliona maraka (21 milion evra) kao nova stavka u Budžetu, od čega na direktnim transferima nešto manje od 15 miliona maraka (7 i po miliona evra) i na tekućoj rezervi više od 27 miliona maraka (13 i po milliona evra).

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996 miliona maraka (oko 500 miliona evra), koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30 miliona maraka (15 miliona evra). Servisiranje vanjskog duga iznosi više od 800 miliona maraka (400 miliona evra) i manje je za oko 18 miliona maraka (9 miliona evra) u odnosu na prethodnu godinu.

Dodaje se da su za održavanje lokalnih izbora u BiH Budžetom planirana sredstva od nešto više od 4,2 miliona maraka (2,1 milion evra).

Savjet ministara usvojio je i Informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti migracija u kojoj se navodi da su u prva četiri mjeseca 2020. godine evidentirana 4572 nezakonita migranta, što je smanjenje za četvrtinu u odnosu na isti period 2019. godine kada su prijavljena 6034 migranta.

“Najviše nezakonitih migranata je porijeklom iz Pakistana (27,4 posto) i Afganistana (24,1 posto). Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 4.247 osoba, od čega je 78 osoba podnijelo zahtjev za azil.

Broj nezakonitih migranata u aprilu, kada je zabilježeno njih 128, manji je za 92 posto u odnosu na mart ove godine, što je rezultat mjera ograničenja kretanja koje su preduzele zemlje regije i Evropske unije usljed pandemije bolesti Covid-19”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se dodaje da su od početka godine do kraja aprila iz budžeta IPA projekta “Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH” realizovana sredstva u iznosu od gotovo 8,7 miliona evra, od čega je u aprilu realizovano više od 2 miliona i sto hiljada evra.

XS
SM
MD
LG