Dostupni linkovi

Tegeltija: Otvaranje granica BiH prema Europi krajem juna


Provjera pasoša na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je u četvrtak 11. juna da nije realno očekivati da će granice BiH otvoriti prema državama Europske unije (EU) prije kraja juna, uz mogućnost uvođenja restrikcija za neke zemlje ili regione, prenosi novinska agencija Fena.

Ipak država će, kaže Tegeltija, pratiti epidemiološku situaciju jer se upravljanje granicom pokazalo kao važna mjera za kontrolu pandemije korona virus.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Donošenjem prethodnih mjera koje se odose na otvaranja granice vodilo se računa o zdravstvenim radnicima i oporavku privrede te su praćene odluke zemalja susjedstva i EU, dodao je on.

Podsjetio je da je prvobitno granica otvorena za ulazak poslovnih ljudi uz ograničenja, osobama s dvojnim državljanstvom i građanima susjednih zemalja kako se ne bi narušila epidemiološka situacija te je najavio da će se i dalje pratiti šta čini i radi EU.

Bosna i Hercegovina je 1. juna zvanično otvorila granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske bez dodatnih ograničenja i uz pridržavanje epidemioloških mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Prema Odluci Vijeća ministara BiH o otvaranju granica BiH, sa radom su počeli raditi i aerodromi u BiH.

Državljani drugih zemalja u BiH mogu ulaziti zbog poslovnih obaveza pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma, te da imaju potvrdu o negativnom testu na korona virus ne starijem od 48 sati – preciziralo je Vijeće ministara BiH na sjednici 28. maja.

XS
SM
MD
LG