Dostupni linkovi

Vlada FBiH usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na sjednici održanoj 18. juna usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije 2020. - 2021.

Novalić smatra da situacija nije tako pesimistična, uz procjenu da je propadanje ekonomije bilo manje nego što je pretpostavljano i da svaka kriza može predstavljati šansu.

Program ekonomske stabilzacije sastavljen je od kombinacije različitih mjera koje je neophodno provesti kako bi došlo do željenog ekonomskog oporavka, odnosno da bismo se vratili na nivo ekonomskog rasta od prije pandemije. Ovaj dokument, između ostalog, predviđa i daljnje jačanje danas uspostavljenog Garantnog fonda, kazao je Fadil Novalić nakon sjednice Vlade.

„Mi smo sebi zadali ključne ciljeve koje želimo postići kroz niz mjera i to: očuvati radna mjesta kroz stabilizaciju i stimulisanje ekonomskog oporavka, održati fiskalnu stabilnosti što podrazumijeva penzije, invalidnine i druge budžetske transfere“, naglasio je Novalić.

Rekao je da su kroz Program definisane mjere iz sfere fiskalne politike, aktivne mjere zapošljavanja, kao i mjere u okviru finansijskog sektora, među kojima je uspostava i jačanje Garantnog fonda.

Novalić je dodao da će kreditna sredstva iz tog fonda kroz odgovarajuće programe privrednim subjektima omugućiti finansiranje tekuće likvidnosti, nabavku neophodnih obrtnih sredstava, dovršavanje već započetih investicija, te pokretanje investicija manjeg obima.

„Garantni fond Vlada uspostavlja pri Razvojnoj banci koja će, u ime i za račun Federacije, davati garancije prema komercijalnim bankama, za sve firme u ciljanim sektorima. Za početak ćemo osigurati 100 miliona KM svojih sredstava, što će predstavljati garantni potencijal od 500 miliona KM“, rekao je Novalić.

To bi, prema njegovim riječima, ako sve predloženo bude sinhronizovano provođeno, moglo biti realizovano za 15 do 18 mjeseci.

„Tada bi se mogli vratiti na nivo ekonomskog rasta od prije proglašenja pandemije, odnosno nivo iz februara ove godine“, objasnio je Novalić novinarima u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG