Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2020.


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je u četvrtak, 18. juna, budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. u okviru čega su i sredstva za predstojeće lokalne izbore u iznosu 4,2 miliona KM (2,1 milion eura), potvrdio je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

U skladu s odlukom Fiskalnog vijeća BiH, budžet za 2020. godinu planiran je u iznosu od 996 miliona KM, što je povećanje za 30 miliona u odnosu na prošlu godinu.

"U ovom budžetu je zadržan stari okvir, a napravljene su uštede sve koje su mogle biti, samo nisu smanjivane pozicije sigurnosnim agencijama", izjavio je ministar Bevanda.

Za bruto plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH planirano je 573.962.000 KM (286. 981.000 eura) i u odnosu na 2019. godinu veće je za nešto više od 11 miliona KM (5,5 miliona eura).

Bevanda je pojasnio da porast stavke "plaće" ne znači ono što se misli na prvi pogled, već da je to implementacija zakona o plaćama vojnicima.

Bevanda kaže da su u okviru budžeta odobrena i sredstva za održavanje lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,22 miliona KM (2,1 miliona eura).

„Atmosfera među ministrima je bila dobra, svi su normalno nezadovoljni, samo mom ministarstvu smanjeno je 900 hiljada KM (450 000 eura)", zaključio je Bevanda te naveo da je budžet poslan Predsjedništvu BiH koje je ustavni predlagatelj.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ranije je naglašavao kako nema problema da se u budžetu planira više od četiri miliona KM za finansiranje lokalnih izbora.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) odgodila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini s 4.oktobra za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine inače propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u BiH.

Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo krajnji rok koji je istekao 31. maja da dostavi Nacrt zakona o budžetu, zbog čega je prošle sedmice reagovalo i Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu usvojilo Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Srpske (RS).

Prva tri mjeseca 2020. institucije BiH finansirane su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju. Ista odluka je bila na snazi i tokom cijele 2019. godine, jer u Bosni i Hercegovini nije bila konstituisana vlast, nakon izbora 2018.

Da bi Bosna i Hercegovina dobila budžet za 2020. godinu, nakon što je Nacrt budžeta usvojilo Vijeće ministara BiH, potvrdu mora dati i Predsjedništvo BiH, a potom i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG