Dostupni linkovi

Politička elita odgovorna za bahatost prema novinarima


Štampa u Srbiji, ilustrativna fotografija, arhiv
Štampa u Srbiji, ilustrativna fotografija, arhiv
Samo desetak dana nakon što su huligani u beogradskom autobusu metalnom štanglom brutalno pretukli novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića, Srbija je ubeležila još jedan verbalni i pokušaj fizičkog napada na dopisnicu Televizije b92 i dopisnika Radija Slobodna Evropa.

Miloš Ivanović, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Kuršumlije, opisije kako je Branislav Miljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini opštine tog grada u subotu verbalno nasrnuo na novinarku Televizije b92 Ljiljanu Danilović, a malo kasnije pokušao i fizički napad na njega.

“Pre početka sednice Skupštine opštine Kuršumlija odbornik Srpske radikalne stranke Branislav Miljković najpre je verbalno napao koleginicu sa Televizije b92 Ljiljanu Danilović, optuživši je da je sa prethodne sednice izveštavala pristrasno i da je oklevetala radikale. Nakon tih verbalnih napada odbornik Miljković je izašao ispred zgrade opštine i onda je došlo do konflikta sa vašim reporterom. Miljković mi je uputio niz pretnji i nakon toga pokušao čak i fizički da se obračuna sa mnom, ali teži incident su sprečili okupljeni odbornici i gradjani ispred zgrade opštine”
, opisuje Ivanović.

Srpska radikalna stranka ovim povodom nije se zvanično oglasila. Dragana Todorovića, njenog potpredsednika, upitali smo pre podne zašto nije bilo saopštenja. Evo šta je nam je rekao:

“Nisam obavešten o čemu se radi, šta se…ovaj, ne znam… ovaj, kad se to desilo?


RSE: Mediji su već preneli da je vaš odbornik Branisla Miljković…

Todorović:
Ja sam čitao… moraću prvo da se obavestim, da vidim tačno šta se desilo. To što su mediji preneli često puta ne odgovara baš činjenicama, tako da moram da dobijem punu informaciju.

Mete za odstrel


Todorović nam je obećao da će se u toku popodneva precizno obavestiti o incidentu i da će posle toga našem radiju dati izjavu. izjavu je zaista i dao:

“Mi zahtevamo da nadležni organi utvrde punu istinu kada su u pitanju dešavanja vezana za sednicu opštine Kuršumlija, kao i za događaje za koje su navodno optuženi neki odbornici, odnosno, konkretno odbornik Srpske radikalne stranke Branislav Miljković. Mi tvrdimo da apsolutno ni do kakvog kontakta nije došlo, da predstavnik Srpske radikalne stranke nije izazvao bilo kakav problem, a za neke od učesnika posedujemo i neke informacije koje će osvetliti i neke druge stvari, tako da će naši građani moći da se uvere da se ova priča koja je napravljena oko opštine Kuršumlije ne zasniva na istinitim činjenicama”, rekao je potpredsednik Srpske radikalne stranke za Radio Slobodna Evropa.

Oštar protest povodom događaja u Kuršumliji izrazilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevajući hitnu istragu i utvrđivanje odgovornosti Branislava Miljkovića. Ovo udružnje je upozorilo da državni fukcioneri, ber obzira na rang, ne smeju biti izuzeti od krivičnog gonjenja, a predsednik Vukašin Obradović u izjavi za naš radio za napade na novinare proziva i vladajuću političku elitu – od lokala do državnog nivoa.

“Ovakvo bahato ponašanje lokalnih političara samo je predigra za ono što se desilo Teofilu Pančiću. NUNS će ponuditi besplatne pravne usluge novinarima koji su napadnuti u Kuršumliji. Ukoliko se ispostavi da je odbornik Miljković ometao ili napadao novinare u vršenju službenih dužnosti, tražićemo od nadležnih državnih organa da se pred sudom kazni u skladu sa izmenama krivičnog zakona, koje predviđaju kaznu od godinu do osam godina zatvora”
, kaže Obradović.

Sve ono što se dešava sa novinarima posledica je društvene atmosfere koju generiše takozvana politička elita Srbije, upozorava Obradović.

“Dakle, prebijanje novinara, ubijanje novinara, maltretiranje novinara kreće od raznih skupština – od republičke do lokalnih, gde se prema novinarima ponašaju kao prema metama za odstrel. Druga faza je da se preko toga ćutke prelazi i da političari ne snose nikakve konsekvence. A upravo takvu poruku OBRAZ i njima slične organizacije shvataju kao dozvolu da mogu slobodno da biju i prebijaju novinare”, opominje Vukašin Obradović.

I Rade Veljanovski, medijski ekspert i univerzitetski profesor, ocenjuje da veliku odgovornost za bahati odnos prema novinarima i medijima u srpskom društvu snosi takozvana politička elita Srbije.

“Nema nikakve sumnje da vlast u velikoj meri generiše takva ponašanja prema novinarima i medijima. Ja sam više puta javno govorio da niko nije toliko kršio medijske zakone u Srbiji od takozvanih demokratskih promena, od 5. oktobra 2000. do danas, kao što je to radila vlast. Onda to, naravno, podstiče i ostale da se tako ponašaju i prema novinarima i prema medijima. To što je prošle godine usvojen katastrofalan zakon o informisanju dobra je ilustracija odnosa vlasti prema medijskoj sferi uopšte. Taj zakon je, kao što znamo, donet po hitnom postupku, a sada kada su mnoge njegove odredbe anulirane odlukom Ustavnog suda, nije bilo hitnog postupka, što znači da vlast nemarno prelazi preko toga i na taj način ohrabruje sve koji se nasilno ponašaju prema novinarima i medijima”, ocenjuje Veljanovski za Radio Slobodna Evropa.

*****
Ukoliko vas zanima, o pritscima na novinare u Srbiji i Hrvatskoj možete pročitati u novom Mostu RSE - Mediji: Vraća li se vrijeme Miloševića i Tuđmana.
XS
SM
MD
LG