Dostupni linkovi

Tako je to u zemlji Srbiji


Stojan Marković
Stojan Marković
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Stojan Marković, novinar iz Čačka

Subota 19. jun
Nakon nekoliko dana odsustva iz redakcije zbog službenog puta, dan započinjem uobičajenom procedurom. Pregled prispelih mejlova i pisanje odgovora. Zatim par telefonskih razgovora i priprema za prelom novog broja Čačanskih novina što će mi biti radna zabava tokom vikenda. Presabiram i sveže utiske. U Media centru NUNS-a održan je okrugli sto na temu ’’Osuđena humoreska – Sloboda medija osnovni uslov društvenog napretka’’. Nisam ni slutio da će moja humoreska „Zanemoćali mandarin“ doći na sud, a još manje da će nakon osude biti predmet skupa na kome će se podići glas javnosti i novinarske struke protiv ugrožavanja prava na slobodnu reč i izražavanje. Na skupu govorili ugledni filozofi, sociolozi, pravnici,politikolozi, književnici i novinari. Posebno me fascinirala pravna analiza sudskog procesa u kome sam osuđen uglednog sudije i profesora Zorana Ivoševića, pa sam svom advokatu Draganu Lazareviću poslao, šale radi, poruku da mu oduzimam punomoćje i da ubuduće angažujem Ivoševića. U zbilji rekao sam mu da je Ivošević dao sjajnu analizu za naš i slične predmete suđenja medijima.
Sutradan je u organizaciji Asocijacije Lokal pres u Kragujevcu bio sastanak vlasnika i menadžera privatizovanih lokalnih novina u Srbiji. Veoma koristan sastanak, na kome su se mogla čuti zanimljiva iskustva Sremskih novina, Podrinjskih novina, Svetlosti, Polimlja i nekih drugih redakcija. Očigledno Lokal pres ima koncepciju i strategiju za opstanak i razvoj lokalnih pisanih medija u Srbiji.

Nedelja, 20. jun
Danas finiširamo prelom „Čačanskih“ i kao i uvek tekstovi saradnika stižu mejlovima sa velikim kašnjenjem. Maštam o situaciji da im honorare isplatim redovno i da to budu pristojni iznosi, pa da ih kaznim, jer moliti ne vredi. U Srbiji je udarac po džepu najbolja vaspitna mera.
Dan sam započeo slušanjem reprize „Peščanika“ na radio „Ozonu“. To me relaksira, puni mi baterije i održava moj buntovnički duh.

Ponedeljak, 21. jun
Tako je to u zemlji Srbiji. Za istu stvar neko može i dva puta da vas tuži, pa je tako političar Velimir Ilić, prošle godine, podneo dve tužbe protiv mene kao autora i kao glavnog urednika „Čačanskih novina“ zbog istih tekstova. Jedna tužba je po Zakonu o javnom informisanju za naknadu štete, tj. za pretrpljeni duševni bol, a druga tužba je po Krivičnom zakonu Srbije za uvredu i klevetu. A sve povodom humoreske „Zanemoćali mandarin“ i novinskog teksta „Dolazi vreme za polaganje računa“ (Davidović, Jocić, Šarančić neka se spremi ...) koji su objavljeni u „Čačanskim novinama“.

Po tužbi za naknadu štete Viši sud u Čačku doneo je presudu u korist tužioca Ilića, a Apelacioni sud u Kragujevcu je prvostepenu presudu brže-bolje, za manje od mesec dana, potvrdio. Uložena je ustavna žalba a novinarska i medijska udruženja i javnost Srbije podigli su svoj glas protiv ovakvih presuda kojima se novinar osudjuje na osnovu toga što se nosilac javne funkcije, iako nepomenut, prepoznao u humoresci.
Danas je održano prvo ročište u Osnovnom sudu u Čačku, povodom one druge, krivične tužbe Velimira Ilića. Na takozvanom ročištu za pokušaj mirenja, tužilac Ilić mi je ponudio da mu se izvinim zbog tekstova koje sam napisao i objavio, pa da on povuče tužbu.
Odbio sam. Novinar koji napiše i objavi istinu ne treba i ne mora da se izvinjava. Istinu će u daljem postupku utvrđivati sudovi srpskog nazovi reformisanog pravosuđa. Nisam zainteresovan za presude ovakvog pravosuđa. Za mene kao tuženog važna je presuda čitalaca „Čačanskih novina“ i javnosti, a taj sud je već rekao svoje – novinar nije kriv i samo je radio svoj posao i ono što je objavljeno je istina.

Utorak, 22. jun
Već danima cela redakcija „Ozon“ radija angažovana je na popunjavanju formulara o emitovanim muzičkim delima, koje pod pretnjom tužbe moramo dostaviti organizacijama za zaštitu autorskih i izdavačkih prava SOKOJ-u i OFPS-u. U poslednje vreme SOKOJ i OFPS već su tužili mnoge radio i TV stanice zbog nastalih dugova a sudski sporovi se mahom završavaju blokadom računa medija i prinudnom naplatom. I radio „Ozon“ je jedna od tuženih stanica i trenutno traju sporovi pred Trgovinskim sudom.
Do tada će se nastaviti tužakanje i blokada računa malim medijima za dug od sto do dvesta hiljada dinara, jer moćnom RTS-u koji duguje na desetine miliona ni SOKOJ ni OFPS ne smeju da se zamere

Protivno postojećim ugovorima, i SOKOJ i OFPS koristeći svoj monopolski položaj opterećuju male elektronske medije pod pretnjom tužbe za krivično delo, popunjavanjem obimne pisane dokumentacije o emitovanoj muzici i tako svoj administrativni posao prebacuju na medije. Iznose za mesečnu naknadu obe organizacije fakturišu prema svojim internim Tarifnicima, što je na štetu medija jer su fakturisane sume znatno veće od onih koje su predviđene ugovorima.
Pregovori ovlašćenih predstavnika radio i TV stanica i advokata SOKOJ-a i OFPS-a o tarifama za ovu godinu nisu uspeli. Odluku će doneti nezavisna komisija kad je Skupština Srbije bude imenovala. Do tada će se nastaviti tužakanje i blokada računa malim medijima za dug od sto do dvesta hiljada dinara, jer moćnom RTS-u koji duguje na desetine miliona ni SOKOJ ni OFPS ne smeju da se zamere.


Fudbal, pozicija i opozicija


Sreda, 23. jun 2010
U Čačku ništa novo. Nova Srbija i dalje objašnjava da nema nesloge unutar ove kapitalne partije, centrala Srpske radikalne stranke isključila je devet članova među kojima su dosadašnji predsednik gradskog odbora i sedam odbornika u lokalnom parlamentu. Novootvorena fontana na gradskom trgu radi punom parom, uporedo sa kišom koja pada već dva dana. Predsednik Skupštine grada pozvao je šefove odborničkih grupa na konsultacije za narednu sednicu, koje će biti a možda i neće. Sve zavisi od direktnog TV prenosa. Opozicija traži TV prenos a pozicija je voljna da bude samo radio prenos. Ipak, jedan TV prenos večeras ujediniće i poziciju i opoziciju. Svi će gledati prenos utakmice Srbija – Australija sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

Četvrtak, 24. jun
Sad kad smo fudbal, kao najvažniju sporednu stvar na svetu stavili ad akta, možemo da se vratimo redovnim radnim aktivnostima. Sekretarijat ANEM-a poslao je mejl u kome nas podsećaju da su ANEM, NUNS i Lokal Pres nedavno održali sastanak tj. okrugli sto u beogradskom Medija centru, na kome su učestvovali i ministri Nebojša Bradić i Milan Marković, kao resorno zaduženi za medije i lokalnu samoupravu, kao i predstavnici Asocijacije opština i gradova. Tema je bila finansiranje lokalnih medija iz budžeta opština i gradova. Nije bilo teško konstatovati da je trenutno stanje opšti haos i da svaki lokalni moćnik u svom pašaluku radi šta hoće sa budžetskim parama namenjenim za javno informisanje.
Nije bilo teško konstatovati da je trenutno stanje opšti haos i da svaki lokalni moćnik u svom pašaluku radi šta hoće sa budžetskim parama namenjenim za javno informisanje.

Taj novac se deli netransparentno, bez javnog konkursa ili bez javnog poziva medijima da dostave svoje ponude, kao što je to bio slučaj u Čačku, ili se u konkursu traži da medij koji konkuriše dokaže svoj tradicionalno dobar odnos sa lokalnom samoupravom, kakav je slučaj bio u Pirotu.
Ili primer iz Kruševca, gde je lokalna vlast u konkursu stavila uslov da lokalni pisani medij mora imati najmanje dve štamparske mašine u svom vlasništvu, pa je tako uslov ispunio list Pobeda, čija je redakcija u opštem rasulu posle privatizacije, ali ne i list Grad koji se štampa u roto štampariji u Beogradu.
Da je više sreće i odgovornosti Srbija bi i dalje igrala na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Južnoj Africi, a i u medijskoj sferi imali bi bolju situaciju. Bila bi završena privatizacija medija, a budžetsko finansiranje javnog informisanja u opštinama i gradovima bilo bi zakonom regulisano, transparentno i nezavisno od samovolje lokalnih moćnika.
Srbija bi tako ispunila još jedan evropski standard i bila bi bliža Evropskoj uniji, lokalni mediji bi imali stabilno finansiranje a građani kvalitetno informisanje.
ANEM, NUNS i Lokal Pres iniciraju donošenje preporuke o načinu i kriterijumima raspodele sredstava iz budžeta lokalnih samouprava za finansiranje lokalnih medija. Zašto mi se čini da od toga neće biti ništa. Možda zbog toga što političari imaju poslednju reč.

Petak, 25. jun
Poslednji dan dnevnika koji vodim za RFE. Nikada ranije nisam vodio dnevnik. Danas sam sa doktorom Zoranom Antonovićem bio u Užicu. Dr Antonović je načelnik hirurgije u čačanskoj Bolnici, ali je i dugogodišnji lekar ekipe košarkaškog kluba „Borac“. U Užice smo išli na poziv prijatelja koji su nam našli sponzore za knjigu o istorijatu čačanske košarke čiji je autor dr Antonović. Knjiga nastaje kao finalni produkt višemesečnog feljtona koji smo objavljivali u Čačanskim novinama. Javili su nam se mnogi čitaoci koji su hvalili feljton i tražili da se na kraju objavi i knjiga. Zahvaljujući Internetu feljton su pratili i mnogi koji ne žive u Čačku i Srbiji. Mnogi koji su igrali u „Borcu“ ili su na bilo koji drugi način vezani za čačansku košarku, za Čačak ili nekog od protagonista feljtona.
- U kolikom tiražu da štampamo knjigu – pita me dr Antonović.
- Pa ne znam Zorane - kažem mu - tvoja knjiga imaće glavnih likova koliko i telefonski imenik.
- Au, Sunce ti- kaže doktor - gde da nadjemo tolike pare za štamparske troškove.
Nadam se da će para biti, da će knjiga izaći u dovoljnom tiražu i da će Radio „Slobodna Evropa“ polovinom oktobra objaviti vest da su u Čačku i Beogradu održane promocije knjige „Istorija čačanske košarke“ uz prisustvo košarkaških legendi Čačka, Radmila Mišovića, Dragana Kićanovića i Željka Obradovića.
A kakva košarka se igrala u Čačku.
„Najbolja reprezentacija se pravi od bekova iz Čačka, centara iz Dalmacije, a ostalo što zafali uzima se sa ostalih strana“ – rekao je svojevremeno Krešimir Ćosić, dok smo još bili jedna država i košarkaška velesila.
XS
SM
MD
LG