Dostupni linkovi

Mediji u regiji pod pritiskom vlasti i vlasnika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U svetu se u ponedjeljak obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. usvajanjem deklaracije konferenciji Ujedinjenih nacija.

Tom deklaracijom, cenzura je proglašena za grubo kršenje ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Uoči Svetskog dana slobode medija američka nevladina organizacija Freedom House (FH) ocenila je da je sloboda štampe u svetu u protekloj godini zabeležila pad i to u gotovo svim regionima sveta.

Na Dan slobode medija Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija “Nezavisnost” pozvali su sve novinare na odbranu profesije i solidarnost u borbi za bolji materijalni položaj medija i novinara. Od vlasti su zatražili da odgovori zašto su ubistva i napadi na novinare nekažnjivi. Medijska udruženja pozvala su na minute gromoglasne tišine u “pet do dvanaest”, da time pokažu da neće odustati od borbe za profesiju, za medije i svakog novinara. Više u tekstu Branke Trivić Novinari u Srbiji neće odustati od borbe za profesiju

U poslednjem godišnjem izveštaju Freedom House-a, Bosna i Hercegovina je u pogledu slobode medija poslednja na lestvici zemalja u regiji i označena je kao "delimično slobodna zemlja" zauzimajući 97. mjesto. U udruženjima novinara smatraju kako su upravo politički i ekonomski pritisci razlog za takvu ocenu. Pročitajte detalje u prilogu Dženane Karabegović BiH po medijskim slobodama kaska za regionom.

Kosovo je u izveštaju FH-a na 53. mestu. Ocenjeno je da su mediji delimično slobodni. Ovo je prvi put da ova priznata međunarodna organizacija Kosovo tretira kao nezavisnu državu. Pored pretnji i ucena sa kojima se novinari na Kosovu suočavaju tokom rada, marketing se poslednjih godina vidi kao moderan način kontrole medija. Više o problemima kosovskih medija pročitajte u tekstu Gezima Baxhakua Problemi medija na Kosovu: od egzistencije do uređivačke nezavisnosti.

Povodom Svetskog dana slobode medija Sindikat novinara Hrvatske najavio je za jesen generalni štrajk, ako se ne potpiše kolektivni ugovor, i ako se ne prestane sa otkazima i smanjivanjem plata. Sindikat poziva na osnivanje sindikalnih ogranaka u svim medijima, jer – kazali su – poslodavci su izvrsno organizovani i međusobno dobro sarađuju. Detaljnije informacije pročitajte u prilogu Enisa Zebića Sindikat novinara Hrvatske najavljuje generalni štrajk.

Koliko su crnogorska glasila profesionalna, rade li u korist opšteg dobra ili zadovoljavaju političke i druge interese, te u kojoj meri su mediji odraz društva u kojima deluju? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete u tekstu Dimitrija Jovićevića Mediji u Crnoj Gori 'pod šapom' vlasnika.

*****
Pročitajte i ovo:
Freedom House: Pad slobode medija u 2009.
XS
SM
MD
LG