Dostupni linkovi

Freedom House: Negativne ocene zbog korupcije i slobode govora


Naslovnica izveštaja Freedom House o zemljama u tranziciji
U godišnjem izveštaju međunarodne NVO- Freedom House o zemljama u tranziciji, navodi se je proces priznavanja nezavisnosti Kosova usporen zbog rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnosti koja je počela pred Međunarodnim sudom pravde.

Najveći uspeh tokom 2009. godine bio je proces sprovođenja decentralizacije, koji legitimira i značajno učesće kosovskih Srba na lokalnim izborima, uprkos jakim primedbama iz Beograda.

Negativni trendovi zabeleženi su u oblastima korupcije i slobode govora. U izveštaju se navodi da je Vlada Kosova pojačala kontrolu nad javnim nezavisnim emiterom, imenovanje državnih službenika i dalje je pod političkim uticajem a uloga države u ekonomiji je dramatično povećana.

Predstavnici Vlade Kosova ne slažu se da je korupcija na Kosovu u porastu, kazavši da je Vlada izvršna u borbi protiv ove negativne pojave. Portparol Vlade, Memli Krasniqi, kaže da izveštaj tezi da bude balansiran, ali po njemu, navedeni rezultati su pod uticajem ličnih pogleda autora izveštaja, ko je inače kosovski Albanac.

“I ovaj izveštaj kao i onaj od prošle godine teži da bude balansiran procenjujuci postignuća u odgovarajućim oblastima ali on takođe i navodi izazove sa kojim se Kosovo suočava. Izveštaji ovakve prirode su takođe i produkt ličnih i političkih procena onih koji su ih pisali”, navodi Krasniqi.

Veliku zabrinutost je izazvalo sprovođenje zakona o javnoj nabavci, koji nije bio po standardima EU, a isto tako i povećanje jednoizvornih tendera i ukupne vrednosti javnih nabavka. Kancelarija glavnog revizora utvrdila je loše upravljanje budžeta Kosova i stoga se žalila da ne postoji politička volja za rešavanje ovih nedostataka.

Realan prikaz stanja na terenu


A broj prijavljenih slučajeva korupcije Agenciji protiv korupcije vidno je povećan tokom 2009. godine. Potpredsednica opozicione partije Alijansa za novo Kosovo Mimoza Kusari-Lila kaže da izveštaj predstavlja realno stanje na terenu.
Nije bilo političke volje i nije se primetila volja i politička inicijativa od vladinih institucija kako bi se borili protiv ovih pojava, ocenjuje potpredsednica opozicione Alijanse za novo Kosovo.


“Što se tiče korupcije i političkog uticaja na medije, to je evidentno i to veoma šteti kosovskom društvu. A iznad svega, što je najvažnije, nije bilo političke volje i nije se primetila volja i politička inicijativa od vladinih institucija kako bi se borili protiv ovih pojava”
, kazala je Kusari-Lila.

Razne međunarodne organizacije su uočile oštra ograničenja slobode štampe i govora u 2009. uključujući i pritisak vlade nad privatnim i javnim medijima. U izveštaju se navodi da Vlada nastavlja da upotrebljava državna sredstva za marketing u korist onih medija koji su bliski vladajućoj partiji. Međunarodna upravljačka grupa, Evropska komisija, Reporteri bez granica i Unija Evropskih emitera zatražili su poboljšanje u ovoj oblasti.

Sloboda govora, međutim, ne predstavlja problem za portparola Vlade Krasniqija.

“Po mom mišljenju, Kosovo je primer u regionu kada je u pitanju sloboda medija a to je dokazano na razne načine. Imamo veoma liberalan zakonski okvir koji novinarima omogućava realizaciju posla na slobodan način"
, kaže Krasniqi.

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih novinara Kosova Imer Mushkolaj kaže da vladini predstavnici mogu misliti da je Kosovo primer za region, ali, po njemu, u pitanju je samo loš primer.

“Stanje slobode medija na Kosovu i dalje je na nivou na kojem ne bi trebao da bude. Ovaj izveštaj Freedom House-a kao i ostali izveštaji, trebaju da budu poslednja opomena za Vladu da promeni pristup koji ima prema medijima i novinarima. Novinari i nezavisni mediji se ne trebaju smatrati neprijateljima Vlade, kao što su neki predstavnici rekli, već kao partneri i samo tada izveštaji mogu da budu pozitivniji”
, zaključuje Mushkolaj.

Izveštaj takođe navodi da Kosovu predstoje brojni izazovi tokom ove godine. Mišljenje Međunarodnog suda pravde može direktno da utiče na buduća priznavanja nezavisnosti, dok unutar države se moraju poduzeti konkretni koraci u borbi protiv korupcije. Takođe se treba osigurati transparentna privatizacija profitabilnih javnih kompanija kao i da se dovede kraju pritisak vlade nad javnim i privatnim medijima.

****
Možda bi vas mogao zanimati i deo izveštaja o BiH:
Ocjena za BiH u negativnom smjeru
XS
SM
MD
LG