Dostupni linkovi

Napuštanje skupova zbog Kosova, veća šteta od koristi?


"Treba insistirati na tome da se Kosovo i predstavnici Kosova predstavljaju u skladu sa međunarodno postignutim dogovorom, ali je šteta za Srbiju da napušta konferencije, naročito kada se radi o temi koja za Srbiju jeste problematična", rekla je za RSE članica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, Nataša Vučković, poslanica opozicione Demokratske stranke.

Delegacija skupštinskog Odbora, čija je Vučković članica, napustila je prethodno, u četvrtak 11. oktobra, Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj i zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, koja se održavala u Beču, jer je Kosovo bilo najavljeno uz zastavu i bez fusnote.

"Moje je uverenje, a mislim i stav Demokratske stranke, da je za Srbiju od prvorazrednog značaja da se pridržava svojih spoljnopolitičkih prioriteta, naročito u kontekstu prioriteta evropskih integracija", rekla nam je Nataša Vučković, članica Odbora za spoljne poslove koja nije bila deo delegacije u Beču.

Šteta za Srbiju da napušta konferencije, naročito kada se radi o temi koja za Srbiju jeste problematična: Nataša Vučković
Šteta za Srbiju da napušta konferencije, naročito kada se radi o temi koja za Srbiju jeste problematična: Nataša Vučković

Kako je saopšteno iz Narodne Skupštine Republike Srbije, dan uoči skupa, po dobijanju liste učesnika, srpska delegacija je uputila zahtev da predstavnici Kosova budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju, postignutom u februaru 2012. godine. Navodi se da su, pošto organizator nije uvažio taj zahtev, članovi delegacije Srbije napustili zasedanje, a da su im se pridružili i predstavnici Španije, države koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Poslanica Nataša Vučković ističe da je u pitanju konferencija na kojoj bi učešće Srbije bilo veoma važno za državu i njen proces evrointegracija.

"Radi se o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, a podsetiću vas da mi nismo otvorili poglavlje koje se na to odnosi", kaže Vučković.

U pitanju je pregovaračko poglavlje 31 - spoljna politika, bezbednost i odbrambena politika, a Srbiji je više puta od strane evropskih zvaničnika poručeno da treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. Poslednji put, to je ponovljeno u Nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o napretku Srbije, usvojenom 9. oktobra, koji bi trebalo da bude predstavljen krajem narednog meseca.

Igor Novaković iz nevladinog Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), koji je i kooridnator radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 31, za RSE ocenjuje da bi iz više razloga bilo dobro da je delegacija Srbije učestvovala u radu konferencije u Beču.

"Čini mi se da je ovde ova principijelna pozicija koju naše ministarstvo (Ministarstvo spoljnih poslova, dod. aut.) promoviše, ima prioritet. Mislim da je to u skladu sa prethodnim ponašanjem predstavnika Republike Srbije na drugim skupovima. Zaista je, sa jedne strane, problematično zato što je tema veoma bitna za Srbiju, ne samo zbog usklađivanja sa deklaracijom i merama EU, već i zbog drugih elemenata poglavlja 31, pre svega zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Međutim, očigledno je da prioritet ulaska u EU i prioritet odbrane, kako se to kaže, teritorijalnog integriteta i suvereniteta u nekim slučajevima nisu u istoj ravni ako se ne poštuju raniji dogovori", kaže Novaković.

Srbija i Kosovo su dogovor o regionalnom predstavljanju postigli 24. februara 2012. godine u Briselu. Od tada su, međutim, nastavljeni nesporazumi kao i iz perioda od pre tog datuma, a koji su u više navarata rezultirali time da predstavnici Srbije odbiju učešće ili napuste skup zbog predstavljanja Kosova.

Poslanica Nataša Vučković smatra da su takvi postupci štetni i ističe da ih je kritikovala i u vreme kada je njena Demokratska stranka činila vladajuću većinu, a tadašnji predsednik te partije Boris Tadić (koji danas vodi opozicionu Socijaldemokratsku stranku) obavljao funkciju šefa države.

"Imali smo vrlo često neke poteze koji su nam napravili više štete nego koristi. Podsetiću vas na primer na samit u Varšavi, na koji Srbija nije otišla", rekla je Vučković, podsetivši na skup šefova zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope 2011. godine u glavnom gradu Poljske, na kome je, kao specijalni gost, učestvovao i tadašnji predsednik SAD Barak Obama, a na koji predsednik Srbije Boris Tadić nije otišao, sledeći odluku Vlade Srbije da se ne učestvuje na skupovima na koje su pozvani zvaničnici Kosova.

Napuštanje bilo kog skupa gde vi imate mogućnosti za debatu uvek je nešto što vama donosi više štete nego onima koji ostaju u sali: Sonja Liht
Napuštanje bilo kog skupa gde vi imate mogućnosti za debatu uvek je nešto što vama donosi više štete nego onima koji ostaju u sali: Sonja Liht

Potez je osudila tadašnja predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht, koja danas, sa pozicije predstavnice nevladinog Beogradskog fonda za političku izuzetnost, ukazuje da je štetna odluka delegacije Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije da napusti konferenciju u Beču.

"Ozbiljnu štetu nanosi. Ja sam bila protiv napuštanja skupova od prvog dana kada je to praktikovano, jer smatram da je napuštanje bilo kog skupa gde vi imate mogućnosti za debatu uvek nešto što vama donosi više štete nego onima koji ostaju u sali. Dakle, izlaziti iz sale da biste demonstrirali nešto što će možda biti primećeno, a možda i neće u toku nastavka celog tog procesa, mislim da je pogrešna politika", rekla je Liht za RSE.

Osim u oblasti politike, odnos prema predstavljanju Kosova prelama se i u sportu, pa i u kulturi.

Podsetimo da je Vlada Srbije u avgustu 2016. godine preporučila sportistima da napuste pobedničko postolje na Olimpijskim igrama u Riju ukoliko se na njemu nađu sa nekim učesnikom sa Kosova. Podsetimo i da su u martu ove godine rukometašice Srbije isključene sa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo zbog otkazivanja meča sa Kosovom, kao i da prošlog meseca jedno Kulturno umetničko društvo iz okoline Mladenovca, prema preporuci Ministarstva spoljnih poslova, nije moglo da nastupa na festivalu u Tirani zbog učešća Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG