Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Udovičić: Ne na isto postolje sa sportistima Kosova


Vanja Udovičić (L)

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je preporuka vlade i svih saveza da srpski sportisti napuste pobedničko postolje ako se na njemu nađu sa nekim učesnikom sa Kosova.

Ministar omladine sporta u tehničkoj vladi je, međutim, istakao da je odluka na samim takmičarima.

On je rekao da kao ministar i sportista, ne podržava odluku kojom je Kosovu omogućeno učešće na OI u Riju, navodeći da ni sam ne zna kako bi postupio u toj situaciji.

"Šta ako se naš sportista nađe na postolju, ako napusti postolje, biće zašto je napustio postolje, što je vlada svim sportiskim organizacijama i savezima dala kao preporuku i to je jedinstven stav. Ako ostane da li to znači da on priznaje nezavisnost takozvane države Kosovo. Toliko je kompleksno pitanje. To je samo preporuka, ostavljamo sportisti da odluči. Iskreno ja ne znam", rekao je Udovičić na TV Pink.

On kaže da kao sportista, ni sam ne zna da li bi ugrozio nešto što je radio četiri godine, ali i da Srbija ne može da prizna Kosovo kroz sportske rezulatate.

"Ne možemo da slušamo himnu i gledamo zastavu. Mi smo kao odgovorna vlada dali preporuku kako naš sportista treba da se ponaša u toj situaciji, ali smo rekli - ajmo prvo da se sportista takmiči, jer ne želimo da ugrozimo našeg sportistu na putu ka medalji", rekao je Udovičić.

On je dodao da je Kosovo realnost na OI, od čega ne možemo da pobegnemo, ali da je takvom odlukom razočaran, jer ona pokazuje da politika ipak postoji u sportu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG