Dostupni linkovi

Kosovski karatisti u Novom Sadu bez zastave?


Kosovo bez zastave u Novom Sadu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Kosovo bez zastave u Novom Sadu?

Autori Bekim Bislimi, Amra Zejneli Loxha i Miloš Teodorović

Iz Karate federacije Srbije saopštili su da će na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu od 9. do 13. maja Kosovo učestvovati bez državnih simbola. Tako je Evropska federacija saopštila Srbiji, kazao je za Radio Slobodna Evropa generalni sekretar Federacije Kajica Kaličanin.

O tome, međutim, Karate federacija Kosova nije obaveštena, i kako kaže predsednik ove federacije Ismet Krasnići, tako nešto, ukoliko je tačno, je neprihvatljivo i predstavlja kršenje pravila. Kosovski sportisti će otputovati za Novi Sad, ali se neće se takmičiti ukoliko se Kosovo ne tretira jednako kao i sve ostale države.

U međuvremenu, karate reprezentacija Kosova obavlja poslednje pripreme za Evropsko prvenstvo u karateu za seniore u Novom Sadu. Ovo je prvi put da karatisti sa Kosova učestvuju na jednom takmičenju u Srbiji.

Fortesa Orana, članica kosovske reprezentacije u kategoriji do 68 kg, kaže da je spremna i da očekuje medalju.

"Osećaj je poseban zato što se takmičenje održava u Srbiji. Ali, mi smo sportisti i mi se jednostavno takmičimo da pobedimo, da osvojimo evropske medalje. To je sve ono što znači jednom sportisti. Jednostavno, ne obaziremo se na detalje, da li se održava u Srbiji ili negde drugo", navodi.

Herolind Nishevci kaže da je Evropsko takmičenje u Srbiji samo još jedno takmičenje, ali je posebno zato što se održava u zemlji koja nije priznala Kosovo.

"Ovo nije prvo evropsko prvenstvo za nas. Naš sport je prihvaćen i ranije. I ranije smo učestvovali na evropskim prvenstvima. Ovog puta malo je drugačije jer se ono održava u Srbiji i radi se o posebnom osećaju. Ali, za nas je ovo samo sport, težimo da pobedimo, da Kosovu donesemo medalje, podignemo našu zastavu tamo i da sve bude u redu", komentariše Nishevci.

Selektor kosovske karate reprezentacije Isak Curri kaže da će Kosovo na Evropskom prvenstvu u Srbiji predstavljati 13 sportista. On dodaje da su odnosi sa srpskim kolegama na ranijim sastancima bili korektni.

"Imali smo više duela i susreta sa reprezentacijom Srbije i uvek je bilo razumevanja i korektnog sportskog ponašanja. Nadam se da će i ovog puta biti istog tog poštovanja sa reprezentacijom Srbije", kaže.

Poslednje pripreme za Rio: Istorijski debi za Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Ipak, bojazan o tome da može biti problema oko učešća kosovske reprezentacije postoji upravo zato što su srpske vlasti rukometašicama Kosova u martu otkazale meč u Srbiji za kvalifikacije za Svetskog prvenstvo zbog potencijalnog rizika od sukoba policije sa građanima.

"Moguće je da nešto može da se desi, ali mislim da to ne treba da prejudiciramo. Nije nas niko zvao, niti zahtevao da ne učestvujemo. Prijavili smo se sa svim našim takmičarima Evropskoj federaciji. Prijavili smo i naše sudije, njih petoro će učestvovati na ovom prvenstvu, tako da ne očekujem neki problem", navodi predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnichi.

Ali, deluje da će problema biti.

Generalni sekretar Karate federacije Srbije Kajica Kaličanin kazao je da je ova federacija obaveštena od evropske da će Kosovo morati da nastupi, ali bez državnih obeležja. U slučaju osvajanja medalja, to će biti pod zastavom Evropske federacije.

"Ako dođu, mada još uvek nije sigurno da će doći, isticanja zastava i isticanje simbola ne može da bude. O tome su verovatno obavešteni od Evropske federacije", kazao je on za RSE i dodao da ipak sport ne treba da se meša sa politikom.

Direktor Karate federacije Kosova Ismet Krasnichi kaže da o tome nije obavešten, ali dodaje da bi tako nešto bilo neprihvatljivo.

"Mi nismo dobili nikakvu informaciju o tome ni od Evropske federacije a ni od svetske. Tako nešto je neprihvatljivo za nas i oni nemaju pravo da tako urade. Tako nešto je kršenje pravila. Mi smo predložili da uklone sve zastave ako hoće, ali da jedna država može da izloži simbole a druga ne, to je kršenje pravila. Mi ćemo otići u Novi Sad svakako, ali se nećemo takmičiti ako se ne tretiramo jednako kao i svi", kazao je Krasnichi za RSE.

Rukovodioci Olimpijskog komiteta Kosova kažu da su sa Međunarodnim olimpijskim komitetom poduzeli sve mere kako bi učešće Kosova na ovom takmičenju proteklo bez problema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG