Dostupni linkovi

Ključno uživo: Od tablica, preko bojkota, do ordenja u odnosima Srbije i Kosova


Vozila na severu Kosova imaju registarske tablice KM (Kosovska Mitrovica) koje izdaje Srbija.
Vozila na severu Kosova imaju registarske tablice KM (Kosovska Mitrovica) koje izdaje Srbija.

Ključno uživo na Radiju Slobodna Evropa (RSE) donosi vam dešavanja u vezi sa odlukom Srba na severu Kosova o napuštanju institucija zbog preregistracije automobilskih tablica na RKS (Republika Kosovo).

Najnovija dešavanja:

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 9. novembra u Beogradu policijske starešine sa severa Kosova Nenada Đurića i Aleksandra Filipovića koji su napustili kosovske institucije.
  • Na severu Kosova je 8. novembra zapaljen peti automobil pripadnika srpske zajednice sa RKS tablicama.
  • Lideri opozicionih stranaka na Kosovu zatražili su 8. novembra od premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija punu koordinaciju sa međunarodnim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Državama.
  • Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je 7. novembra predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja može izazvati eskalaciju.
  • Istog dana je i Evropska unija pozvala Kosovo i Srbiju na deeskalaciju, upozoravajući na posledice po region.
  • U Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, održan je 6. novembra protest sa koga je traženo povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
  • Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana poručio je 5. novembra da misija NATO-a na Kosovu, KFOR, spremna da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena.
  • Predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su da napuste institucije Kosova 5. novembra zahtevajući povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ostavke i pod pritiskom

Pojedini radnici koji su podneli ostavke u kosovskim institucijama na severu Kosova svedočili su za RSE da nisu to učinili svojom voljom. "Oni svi kažu da ne moraš ali znaš da moraš, da si primoran, ako ne potpišeš zapaliće ti kola ili bilo šta mogu da urade sa tobom", rekla je jedna od zaposlenih u Osnovnom sudu u Mitrovici. Ispovesti Srba koji su napustili kosovske institucije čitajte ovde.

Koje su institucije Srbi napustili?

Srbi su napustili Vladu i Skupštinu Kosova. Oni su podneli ostavke i u četiri opštine na severu, kao i u pravosuđu i policiji. Nakon odluke predstavnika Srba sa severa da napuste kosovske institucije pripadnici policije na severu Kosova skinuli su uniforme.

Policajci srpske nacionalnosti sa severa Kosova skidaju uniforme kosovske policije, 5. oktobar 2022.
Policajci srpske nacionalnosti sa severa Kosova skidaju uniforme kosovske policije, 5. oktobar 2022.

Funkcionerima Srpske liste ostaju plate iz Srbije

Visoki funkcioneri Srpske liste paralelno sa kosovskim mesečnim zaradama imaju minimum po još jednu platu iz budžeta Srbije. Primanja iz Srbije prijavili su u "izjavama o imovini" za 2022. kosovskoj Agenciji protiv korupcije. Koliko iznose njihova primanja iz Srbije pogledajte ovde.

Sporazumi sa 'statusnim elementima'

Registarske tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo) neprihvatljive su sa Srbe sa severa Kosova i zvanični Beograd. Međutim, RSE je istraživao koliko je "statusnih elemenata" bilo tokom realizacije prethodnih Briselskih sporazuma. O tome čitajte ovde.

Briselski dijalog - premijer Kosova Aljbin Kurti, predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 18. avgust 2022.
Briselski dijalog - premijer Kosova Aljbin Kurti, predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 18. avgust 2022.

Šta preregistracija znači u praksi?

Zašto Vlada Kosova insistira na ovoj preregistraciji i koje pogodnosti nudi da bi se što lakše realizovala pogledajte u prilogu Krenare Cubolli.

Da li su tablice zaista nerešiv problem?

Predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins Edvard P. Džozef (Edward P. Joseph) rekao je za RSE da je za rešavanje ovog pitanja dovoljna politička volja. Čitajte ovde intervju sa američkim ekspertom za Zapadni Balkan.

Protest Srba na severu Kosova zbog odluke Vlade u Prištini o preregistraciji vozila, 6. novembar 2022.
Protest Srba na severu Kosova zbog odluke Vlade u Prištini o preregistraciji vozila, 6. novembar 2022.

Francusko-nemački plan u senci tablica

Do tenzija zbog preregistracije vozila došlo je u trenutku kada je francusko-nemački predlog za rešavanje sporova između Srbije i Kosova uvršten u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i njegove bivše južne pokrajine. Ovaj predlog nije javno objavljen i ne zna se šta tačno sadrži. Vicepremijer Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) rekao je za RSE da je video taj plan. Pogledajte intervju koji je Doruntina Baliu vodila sa kosovskim vicepremijerom.

Šta predviđa francusko-nemački plan?

Medijska mreža specijalizovana za politike Evropske unije (EU) Euractiv objavila je 9. novembra dokument za koji je navela da predstavlja francusko-nemački plan o rešavanju spora između Srbije i Kosova. O tom dokumentu je Mila Đurđević razgovarala sa Kurtom Basenerom (Bassuener) iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Berlinu.

Uloga Rusije u 'čuvanju' Kosova

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je 7. novembra Zapad da situaciju na Kosovu 'gura ka sukobu'. U većinskom javnom mnenju Srbije Rusija i njen lider Vladimir Putin smatraju se zaštitnicima interesa Srbije kada je u pitanju Kosovo. Da li je Putin čuvar 'srpskog' Kosova razgovaralo se u Mostu RSE koji je vodio Omer Karabeg.

Grafit u Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina, 1. avgust 2022.
Grafit u Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina, 1. avgust 2022.

Zapad traži od Prištine formiranje ZSO

U jeku krize sa tablicama iz Brisela i Vašingtona upućeni su pozivi Prištini da odmah preduzme korake ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). Njeno formiranje dogovoreno je Briselskim sporazumom. Međutim, aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti je protiv formiranja "monoetničke" zajednice na Kosovu. ZSO je ključni kamen spoticanja u odnosima Srbije i Kosova. Zašto je to tako pročitajte u analizi RSE.

Životna pitanja mladih u senci politike

Dok se lome koplja na nivou visoke politike, mladi ljudi nailaze na prepreke. O tome su govorili pripadnici srpske zajednice na Kosovu u poslednjoj epizodi Perspektive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG