Dostupni linkovi

Opozicija od Kurtija zahteva koordinaciju sa partnerima, posebno SAD


Lideri opozicionih stranaka na Kosovu sastali su se sa premijerom Kosova nakon izlaska pripadnika srpske zajednice iz kosovskih institucija na severu, te političkih predstavika iz Skupštine i Vlade (na fotografiji sednica Skupštine Kosova)
Lideri opozicionih stranaka na Kosovu sastali su se sa premijerom Kosova nakon izlaska pripadnika srpske zajednice iz kosovskih institucija na severu, te političkih predstavika iz Skupštine i Vlade (na fotografiji sednica Skupštine Kosova)

Lideri opozicionih stranaka na Kosovu zatražili su od premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija punu koordinaciju sa međunarodnim partnerima.

Do sastanka opozicije i Kurtija je došlo nakon novonastale situacije, koju je uzrokovao izlazak iz kosovskih institucija na severu, te političkih predstavika iz Skupštine i Vlade.

Lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) je nakon sastanka izjavio da su "u ovim trenucima potrebne odgovorne akcije koje će sačuvati suverenitet zemlje".

S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) je poručio da nisu čuli konretan plan kosovskog premijera oko rešavanja krize, "niti spremnost za punu koordinaciju sa međunarodnim saveznicima".

Ocenio je da je bezbednosna situacija u zemlji „veoma ozbiljna”, te da je od vitalnog značaja koordinacija sa partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj je rekao kako „Kurti nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom”.

“Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom“, naveo je Haradinaj.

Evropska unija i SAD su zatražile od kosovskog premijera da odloži preregistraciju vozila sa oznakama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Umesto toga, Kurti je izašao sa planom u tri faze, koji je počeo 1. novembra, a završiće aprila naredne godine.

Kosovski Srbi protestovali zbog registarskih tablica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. Planirano je da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Međutim, policajci sa severa iz redova srpske zajednice su odbili da sprovode ovaj plan zbog čega je suspendovan direktor policije za region sever Nenad Đurić.

To je, pak, uslovilo izlazak Srba iz svih kosovskih institucija na severu, te iz Skupštine i Vlade. Da bi se vratili, traže da se ukine odluka o preregistraciji i formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena Briselskim sporazumom, ali je za Kosovo sporna jer je Ustavni sud utvrdio da pojedini delovi nisu u skladu sa zakonima.

XS
SM
MD
LG