Dostupni linkovi

Zapaljeno još jedno vozilo sa RKS tablicama na severu Kosova


Policijska stanica u Severnoj Mitrovici, ilustrativna fotografija
Policijska stanica u Severnoj Mitrovici, ilustrativna fotografija

Policija Kosova je 8. novembra saopštila da je zapaljen još jedan automobil sa RKS (Republika Kosovo) tablicama u vlasništvu pripadnika srpske zajednice sa teritorije opšine Zvečan na severu.

U saopštenju Policije se navodi da niko nije povređen, ali da je pričinjena materijalna šteta, te da se preduzimaju neophodne istražne radnje.

“Kosovska policija će se pobrinuti da pruži bezbednosti građanima bez razlike, da održi red i javni mir, kao i da rasvetli ova krivična dela”, navodi se u saopštenju.

Ovo je peti slučaj paljenja imovine osobama koje su uzele RKS tablice, što kosovske vlasti smatraju "zastrašivanjem".

Poslednji put se sličan incident dogodio 2. novembra u opštini Zubin Potok na severu Kosova, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice.

U opštinama na severu – Zvečanu, Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću – još uvek se koriste KM (Kosovska Mitrovica) tablice, koje izdaju organi Srbije, a koje su za Kosovo nelegalne.

Kosovski Srbi protestovali zbog registarskih tablica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom (Albin) Kurtijem nastoji da realizuje proces preregistracije tih tablica na RKS, što većina pripadnika srpske zajednice odbija da učini. U tome imaju i podršku Beograda, koji po pitanju tablica traži dogovor, odnosno da se u upotrebu vrate statusno neutralne KS tablice.

S druge strane, Evropska unija i SAD su zatražile od kosovskog premijera da odloži preregistraciju vozila, ali je umesto toga Kurti izašao sa planom u tri faze, koji je počeo 1. novembra, a završiće aprila naredne godine.

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. Planirano je da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Međutim, policajci sa severa iz redova srpske zajednice su odbili da sprovode ovaj plan zbog čega je suspendovan direktor policije za region sever Nenad Đurić.

To je, pak, uslovilo izlazak Srba iz svih kosovskih institucija na severu, te iz Skupštine i Vlade. Da bi se vratili, traže da se ukine odluka o preregistraciji i formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena Briselskim sporazumom, ali je za Kosovo sporna jer je Ustavni sud utvrdio da pojedini delovi nisu u skladu sa zakonima.

XS
SM
MD
LG