Dostupni linkovi

Vučićeva 'sikteruša' strancima


Aleksandar Vučić, arhivska fotografija
Aleksandar Vučić, arhivska fotografija

Neće vlade Srbije da određuju stranci nego građani Srbije, izjavio je predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uz poruku "sikter" predstavnicima međunarodne zajednice.

Ovu poruku, izgovorenu na sednici Glavnog odbora SNS, filozof Rastislav Dinić, vidi kao izraz političke taktike isključivo usmerene na domaće biračko telo.

"Gde aktuelni režim mora da se predstavi kao ekskluzivni branilac nacionalnih interesa imitirajući čak jezik nekih ranijih režima, režima iz 90-ih – Srbija se saginjati neće", ocenjuje Dinić.

On međutim, kaže da je realnost vrlo drugačija.

"Ja ne vidim da tu postoji bilo kakva spremnost na sukob sa bilo kim, ni sa inostranstvom, pre svega sa Zapadom. Naprotiv", smatra Dinić.

Poručujući da neće biti prelazne vlade pre izbora i da na vlast opozicija može da dođe samo ako joj narod da podršku, Vučić je rekao da neće nijedan predstavnik međunarodne zajednice da mu "soli pamet kako će da izgleda vlada u Srbiji".

"Vi, stranci, dobrodošli, dragi ste nam gosti, a da srušite Srbiju da dobiju vlast oni koji nisu dobili narodno poverenje - sikter, od toga nema ništa. Srbija će da čuva svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet", poručio je Vučić praćen burnim aplauzom i povicima "Aco, Srbine".

Čitava izjava predsednika Srbije možda može da stane u tu reč "sikter", navodi urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić.

"U tu agresivnu reč koja označava autoritarnost, nespremnost za bilo kakav razgovor, nespremnost za bilo kakvu opciju osim one koju on može maksimalno da kontroliše", kaže Mališić.

'Može da kaže šta mu padne na pamet'

U susret parlamentarnim i lokalnim izborima, koji se očekuju na proleće, Aleksandar Vučić, čija se stranka nalazi na vlasti od 2012. godine, suočava se sa najavom opozicije da će bojkotovati te izbore. Za bojkot izbora, do sada su se odlučile Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

Predstavnici većeg dela opozicije navode da ne postoje uslovi za fer i poštene izbore. Vučić odbacuje ideju o formiranju predizborne prelazne vlade u kojoj bi učestvovali i vlast i opozicija da bi se izbegao bojkot izbora što je predložio lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

"U vladu mogu tek kada od naroda dobiju poverenje", odgovorio je Vučić.

"Mislim da je čitav njegov komentar na Glavnom odboru stranke upućen njegovim biračima koji treba da se obodre i homogenizuju i da se pokaže kako je to čovek koji sam odlučuje o svemu", ocenjuje novinarka Vesna Mališić.

"Dakle, može da kaže međunarodnoj zajednici i partijama šta god mu padne na pamet. A s druge strane, poruka je i međunarodnoj zajednici da se ne upliće previše. Ali ono što je mene zaprepastilo to je ton kojim je on govorio. To je autoritarni, brutalno grubi ton nesklon bilo kakvom dijalogu", navodi Mališić.

Putin otvoreno intervenisao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se često hvali dobrim odnosima sa svetskim liderima, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Rusije Vladimir Putina. Neretko priznaje da traži savet i podršku od predstavnika međunarodne zajednice.

Kao kada je u junu, gostujući na TV Prva, rekao da će tražiti pomoć od Amerikanaca da Priština ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije. U julu je posle susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u Beogradu, rekao da je mnogo naučio od njega.

"Izneo sam mu naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora. Zalagao sam se da Francuska pomogne Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u rešavanju kosovskometohijske krize", izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom.

Ali samo je jednom zabeleženo javno uplitanje spolja u formiranje vlasti u Srbiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin, neposredno nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine, Aleksandru Vučiću, koji je tada bio premijer, izneo je u Moskvi očekivanje da će u budućoj Vladi Srbije "dostojno mesto zauzimati ljudi koji posvećuju ozbiljnu pažnju razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Rusije".

Kada danas predstavnicima međunarodne zajednice predsednik Srbije poručuje "sikter", za filozofa Rastislava Dinića ipak nije najproblematičnije "kršenje uobičajenih normi obraćanja stranim političarima".

"Nego je pre svega taj paradoks da Vučićeva vlada očigledno na različite načine ugađa volji stranih predstavnika i stranih država, pre svega, u ekonomskim pitanjima. A sada Vučić tvrdi da nije spreman da sluša bilo kakve diktate. Meni se čini da je to samo jedna predstava za javnost", zaključuje Dinić.

Lažni glasački listići za Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Vučić i njegova Srpska napredna stranka pristali su na dijalog sa opozicijom o unapređenju izbornih uslova koji se vodi uz posredstvo civilnog sektora.

Taj dijalog će, prema najavama organizatora, biti nastavljen iako je opozicioni Savez za Srbiju posle poslednje runde, održane u avgustu, saopštio da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima jer, kako su ocenili, taj format sastanaka ne daje nikakve rezultate. Vučić se, takođe, suočava sa građanskim protestima koji se protiv njegove vlasti održavaju u Beogradu od decembra prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG