Dostupni linkovi

Drugi sastanak opozicije i vlasti: U Beogradu ništa novo


Srbija klizi ka ozbiljnom sukobu ako vlast ne omogući slobodno glasanje na izborima, izjavio je Nebojša Zelenović, predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju i gradonačelnik Šapca, nakon sastanka vlasti i opozicije na okruglom stolu o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je rekao da je opozicija ponovila zahteve za smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije REM i na njihovo mesto postave nezavisni stručnjaci, da se izabere nov sastava Republičke izborne komisije i da se smene direktor i članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i izaberu novi.

„Ispunjenje ovih uslova dovelo bi nas na prag kakve-takve političke regularnosti da mogu da se održe izbori. Neispunjenje ovih zahteva značilo bi odluku Aleksandra Vučića da gurne Srbiju u građanski sukob. Mi smo pokazali jasnu spremnost, ali se plašim da će nam ostati malo vremena i da budući pregovori neće imati nikakvog smisla“, rekao je Zelenović.

Vladimir Orlić, predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke, izjavio je da je SNS spreman da prihvati deo sugestija civilnog sektora koji ne zahtevaju izmene postojećih zakona, ali da od opozicije nije čuo ništa novo.

„Sve je to isto. Nimalo popravljeno ili dorađeno, jer tu apsolutno ništa nema, to je potpuno prazno. Svesni smo šta je njihov glavni cilj, najvažnija stvar koju su imali da predlože je da, ako ikako može, kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane sa lica zemlje, da se više nikada ne pojavljuje na izborima, onda bi za njih sve bilo dobro, savršeno i lepo“, rekao je Orlić.

Đorđo Žujović, učesnik sastanka iz redova Liberalno demokratske partije, rekao je da nikuda ne vodi izjava Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, da će, kao i do sada, učestvovati u predizbornim kampanjama.

„Ako je predsednik države toliko isključiv, teško da će doći do nekog dogovora. Od njega zavisi da li će dogovori uspeti. On je taj koji može da reši problem, on je taj koji je generator problema, a posle takve izjave ne znam da li više o čemu imamo da pregovaramo. Plašim se da mnogo ljudi, posebno oni iz vladajuće koalicije, apsolutno nema predstavu u kakvoj državi žive i šta sve može da se desi“, naveo je Žujović.

Ovo je bio drugi sastanak za redom opozicije i vlasti u Beogradu.

Razgovarano je o finansiranju političkih kampanja, a ekspertske analize predstavile su organizacije Transparentnost Srbija, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Centar za transparentnost.

Prvi sastanak predstavnika vlasti i opozicije tog tipa, povodom dijaloga o izbornim uslovima, održan je na FPN 30. jula.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa nije učestvovao izjavivši ranije da to neće činiti sve dok sastanci ne budu potpuno otvoreni za javnost.

Đilas: Napuštam dijalog o izborima ako ne bude otvoren za javnost

Ispred zgrade FPN-a je bio i Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, koji je zahtevao da prisustvuje skupu, što mu nije omogućeno, prenosi Beta.

Spasić je uz pomoć megafona pričao o srpskim žrtvama i napadao "bivšu dosovsku vlast" što je "pustila albanske teroriste iz zatvora", a kad su novinari zatražili da se skloni i omogući im da rade, upitio im je više uvredljivih poruka.

Fondacija za otvoreno društvo i FPN u Beogradu, koji su i inicijatori i organizatori panela, najavili su nakon prvog sastanka 1. avgusta, da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije, a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

XS
SM
MD
LG