Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: "Odbranimo Bristolce!"


Bristolci, niste sami
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Bristolci, niste sami

Građanski protest protiv vlasti u Srbiji, 38. po redu, počeo je šetnjom od Terazija do hotela Bristol u znak podrške stanarima tog objekta u zoni izgradnje projekta Beograd na vodi iz kog ih država izbacuje posle 25 godina privremenog smeštaja.

Okupljanje je počelo govorom potpukovnika u penziji Mileta Delića.

"Ovde sam iz protesta protiv vlasti Aleksandra Vucica. Jer, na delu je pljačka penzionera kojima su godinama uskraćena primanja. To mora da prestane, rekao je Mile Delić, penzioner koji je postao poznat široj javnosti pre par godina kada je Aleksandru Vucicu na adresu vratio 5.000 dinara pomoći za penzionere.

Učesnici građanskog protesta posle šetnje od Terazija preko Zelenog Venca došli su do Bristola gde su vojnim penzionerima koje vlast pokušava da iseli skandirali "Niste sami!".

Okupljanje je završeno govorom studenta Miodraga Simovića, jednog od organizatora protesta:

"Samo zajedno možemo pobediti ovo zlo koje je zarobilo državu. Moramo biti zajedno svi, da se izborimo protiv ove vlasti koja je okupirala Srbiju. Ona je gora od kabadahija! I kao što su i pre 200 godina naši preci ustali protiv njih, i mi poručujemo - Srbija se umiriti ne može!“, rekao je Simović.

Stanari Bristola su bivši oficiri nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i njihove porodice koji su službovali van Srbije, a koje je po gubitku njihovih tamošnjih stanova i izbeglištva država početkom devedesetih godina u hotel privremeno smestila, do obećane dodele novih.

Danas je u Bristolu ostalo još 11 porodica koje tu već četvrt veka žive u sobama od 15 do 20 kvadratnih metara. Prošle godine naređeno im je iseljenje jer je država ugovorom sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planirala da taj ruševni i godinama zapušteni objekat, o kom se do danas nije vodilo računa, postane luksuzni hotel.

"Danas se Bristolci bore za svoje domove i domove svojih porodica kako ne bi ostali na ulici, a na to ih primorava država gaseći im struju, zaključavajući ulaze i nameštajući poplave. Dužni smo da im pružimo solidarnost", saopštilo je udruženje "Jedan od pet miliona" koje proteklih devet meseci vodi građanske proteste.

Predsedništvo Srbije okruženo zahtevima '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Preostali stanari Bristola 22. avgusta 2019. najavili su novi štrajk glađu ukoliko nadležni ne uključe električnu energiju u hotelu. Iz istog razloga danima su štrajkovali glađu u maju ove godine.

Kako su ranije saopštili čelnici Grada Beograda, odlukom Vlada Srbije u avgustu 2018. opredeljeno je 134 stana za rešavanje stambenog pitanja vojnih beskućnika iz Bristola, aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva odbrane.

U najnovijem saopštenju po ovom pitanju, od 20. avgusta, Ministarstvo odbrane navelo je da porodicama iz Bristola za privremeni smeštaj nudi stanove koji su dobijeni od Grada Beograda u ulici Uroša Martinovića u A bloku u Novom Beogradu i Gostivarskoj ulici na Voždovcu.

Preostali prinudni stanari tog hotela u beogradskoj Karađorđevoj ulici odbili su tu ponudu zahtevajući trajno rešavanje stambenog pitanja jer su redovno uplaćivali novac u Vojnostambeni fond.

"Šta je sa 134 stana koje je Grad dao da bi se rešio naš problem? Verujemo da su ti stanovi već razdeljeni miljenicima Ministarstva odbrane sa višim činom", rekli su medijima stanari Bristola u septembru 2018, nakon što su od Ministarstva odbrane dobili nalog da se isele u roku od 15 dana.

Organizacija "Jedan od pet miliona" pozvala je građane da snažno podrže vojne beskućnike.

"Oni su nama branili državu a mi bismo, kao osvešćeni deo društva i slobodnomisleći ljudi trebalo da im pomognemo i odbranimo njihove domove!", saopštio je uoči protesta 24. avgusta "Jedan od pet miliona".

Nakon velikog incidenta sredinom marta 2019, kada je deo demonstranata ušao u zgradu Radio-televizije Srbije i kada su, kako tvrde opozicioni lideri, pripadnici Žandarmerije reagovali protivzakonito i upotrebili prekomernu silu, 10. avgusta pred zgradom Predsedništva Srbije, gde je radno mesto šefa države Aleksandra Vučića, dogodio se novi incident. Tada su, kako su kasnije saopštili predsednik Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin, nad građanima koji su preskočili ogradu ispred tog objekta zakonito intervenisali pripadnici Vojne policije.

Kako se tada moglo videti na licu mesta, nekoliko osoba u civilu pesnicama i u uličnom stilu nervozno su fizički intervenisale prema nekima od okupljenih u protestu, što su bezbednosni analitičari javno okarakterisali kao neprofesionalnu reakciju protivnu svim propisima štićenja javnih objekata i ličnosti. Takođe, stručnjaci za bezbednost skrenuli su pažnju da takva reakcija službenih osoba, bez legitimisanja, oficijelnog upozorenja demonstrantima i postupanja po pravilima službe, urušava ugled Vojske Srbije i ukazuje na loš uticaj politike na bezbednosni sektor čija je osnovna dužnost zaštita ustavnog poretka i građana.

Po ličnoj ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je javno izneo u medijima, već naredne subote na protestu 17. avgusta zgradu Predsedništva sa spoljne strane čuvalo je nekoliko pripadnica Specijalne jedinice Vojne policije poznate pod nazivom Kobre. Ograda pred Predsedništva u međuvremenu je uklonjena, uz informaciju iz Kabineta predsednika da je to jedini slučaj u svetu da se pred zgradom takvog značaja uklanjaju prepreke, što, kako je kasnije saopštila opozicija, nije tačno.

XS
SM
MD
LG