Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija otvorila još dva poglavlja


Srbija otvorila dva poglavlja sa EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Srbija otvorila dva poglavlja sa EU

Srbija je u ponedeljak otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoreno je poglavlje 6 o pravu privrednih društava i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Komesar Evropske unije za pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da su dva nova pregovaračka poglavlja otvorena pošto je Srbija pokazala napredak u oblasti privrednog zakonodavstva i spoljnih odnosa:

„Današnje otvaranje dva poglavlja je pokazatelj napretka Srbije. Gledajući u budućnost važno je setiti se da je za dalji napredak neophodan uslov progres u vladavini prava i u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Ove godine smo videli izvestan napredak, ali, kako to inače biva u životu, izazovi ostaju. Srbija mora da obezbedi nezavisnost pravosuđa, slobodu izražavanja i medija, kao i prava nacionalnih manjina, te da nastavi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca“, rekao je Han.

Han je dodao da su oba poglavlja od velikog značaja za Srbiju. Korist od njihovog otvaranja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta za građane Srbije, dodao je evropski komesar:

„Sprovođenje privrednog zakona stimuliše ekonomiju tako što uvodi više sigurnosti u poslovanje. Na taj način se unapređuje poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija“, rekao je Han.

Na ovaj način Srbiji se šalje poruka da vrata Evropske unije ostaju otvorena za nju, rekla je ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović. Poglavlja šest i 30, prema rečima ministarke, šalju poruku i stranim ulagačima.

„Veoma je važno što smo otvorili ova dva poglavlja koja na konkretan način šalju poruku potencijalnim investitorima da je Srbija stabilna zemlja koja otvara poglavlja solidnom, redovnom dinamikom i koja otvaranjem ovih poglavlja pokazuje da postoji dobar mehanizam zaštite koji će biti unapređivan u budućnosti za sve one koji će investirati u Srbiju“, rekla je Jadranka Joksimović.

Iako su zvaničnici Srbije očekivali da će EU otvoriti tri pregovaračka poglavlja, važno je što je dinamika otvaranja novih poglavlja nastavljena, dodala je ministarka Jadranka Joksimović.

„To pokazuje jedan stabilan reformski proces u Srbiji, koji naravno treba ubrzati zbog obećanja koje smo dali našim građanima, a naravno i zbog toga što treba zadržati kredibilitet procesa proširenja ubrzanjem tog procesa“, rekla je Joksimović.

Otvaranje dva nova poglavlja pokazuje da je Srbija nastavila da napreduje u pristupnim pregovorima, rekao je Sven Mikser, ministar spoljnih poslova Estonije, koja je u julu započela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom. Mikser je dodao da je važno nastaviti sa ovim napretkom:

„Poglavlja koja smo otvorili su složena i pred Srbijom je mnogo posla. Zakone u Srbiji treba prilagoditi, a međunarodne sporazume uskladiti sa evropskim pravnim tekovinama. Ovaj zadatak predstavlja izazov pošto Srbija istovremeno treba da postigne napredak u reformama u vezi sa poglavljima 23 i 24, koja su najvažnija kad je reč o vladavini prava", rekao je estonski šef diplomatije.

Novi korak u evrointegracijama zvaničnici Vlade Srbije vide kao potvrdu evropske politike Beograda.

"Ponosna sam na Vladu koliko god poglavlja da otvorimo. Mislim da je pravi put Srbije ka Evropskoj uniji i ka standardima koje treba da ispunimo", rekla je nešto ranije potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Sa ova dva, broj poglavlja koje je Srbija otvorila u pristupnim pregovorima biće 12, u ovoj godini otvoreno je šest, a dva su prethodno privremeno zatvorena. Poglavlje 30 odnosi se na propise koji se primenjuju na spoljnu trgovinu, uključujući carine, obaveze iz članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, trgovinske sporazume EU sa trećim državama, razvojnu i humanitarnu pomoć.

Evropsko zakonodavstvo ne dozvoljava bescarinske ugovore kakve Srbija ima sa Rusijom: Moskva
Evropsko zakonodavstvo ne dozvoljava bescarinske ugovore kakve Srbija ima sa Rusijom: Moskva

U tom kontekstu aktuelizovan je i odnos Beograda sa Moskvom, kojoj su i dalje na snazi sankcije Evropske unije, jer evropsko zakonodavstvo ne dozvoljava bescarinske ugovore kakve Srbija ima sa Rusijom, ali i Kinom i Turskom, pa se nametnulo pitanje kakva je budućnost takvih aranžmana nakon otvaranja poglavlja 30.

To ne znači, kaže Zorana Mihajlović, da će oni odmah biti ukinuti.

"Mislim da moramo da nađemo način da, dok ne budemo postali članica Evropske unije, koristimo sve ono što je dobro i u interesu Srbije, a tiče se ekonomije, rasta izvoza i bruto društvenog proizvoda", konstatuje Zorana Mihajlović.

Srbija u pristupnim pregovorima sa EU treba da otvori i zatvori 35 poglavlja od kojih se ključnim, pored onog sa brojem 35 "o ostalim pitanjima" koje u slučaju Srbije znači pitanje Kosova, za napredak ka članstvu u Evropskoj uniji smatraju 23 i 24 "o vladavini prava".

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović smatra da su reformski koraci u toj oblasti zadovoljavajući.

"Verujem da je naše pravosuđe nezavisno. Ali svakako u narednom periodu treba da izmenimo ustavni okvir u cilju jačanja nezavisnosti sudstva, koje sada jeste nezavisno u skladu sa važećim Ustavom i zakonskim propisima koji regulišu položaj sudija i tužilaca", ocenjuje ministarka.

Verujem da je pravosuđe Srbije nezavisno: Nela Kuburović
Verujem da je pravosuđe Srbije nezavisno: Nela Kuburović

U okviru poglavlja 6 razmatraju se pitanja u vezi sa osnivanjem i obavljanjem delatnosti privrednih društava u članicama Evropske unije, uključujući pravila o osnivanju, registraciji, obavljanju delatnosti, domaćem i prekograničnom spajanju i podeli privrednih društava. Tim poglavljem obuhvaćena su i pitanja računovodstva i revizije, a usklađivanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa pravnim tekovinama EU stvaraju se uslovi koji će kompanijama iz Srbije omogućiti konkurentnost i jednak tretman na evropskom tržištu.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović ocenio je da je za privrednike bitno da se Srbija približava Evropskoj uniji.

"Za biznis je važno da taj napredak bude dinamičan, kao i da ono što se usvaja bude implementirano u praksi", navodi Petrović.

Želja vlasti u Srbiji bila je da se ovog puta otvore ne dva, nego tri poglavlja, a neispunjavanje tih nada u Beogradu je protumačeno unutrašnjim razlozima pojedinih država članica koje se još uvek, kako je navedeno, pozicioniraju po određenim pitanjima.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da je, iako je Srbija spremila i poglavlje 33 - budžetska i finansijska pitanja, bilo nerealno očekivati bolji epilog.

"Poruka da se otvore dva poglavlja jeste da se zadržava postojeća dinamika, jer bi otvaranje tri zapravo značilo ubrzanje evrointegracija. To bi onda bila jasna politička poruka", komentariše Međak.

Evropska unija, zaključuje Vladimir Međak, ovim je Srbiji poručila da mora da radi više.

"Prvenstveno bi trebalo ozbiljnije da se posveti poglavljima 23 i 24. Sada postoje ozbiljna zakašnjenja, nismo promenili Ustav iako smo rekli da ćemo ga promeniti do kraja ove godine kako bismo obezbedili nezavisnost pravosuđa. Poruka Evrope je da se proširenje neće desiti ako Srbija ne završi svoj deo posla, odnosno sve ono što je obećala da će uraditi u pristupnim pregovorima", kaže Međak.

Prva naredna prilika za analizu učinjenog biće u utorak, 12. decembra, u Briselu gde se na radnom ručku, čija tema je strategija Evropske unije o proširenju, sa ministrima inostranih poslova država članica sastaje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG