Dostupni linkovi

Han: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine pre pristupanja EU


Srbija prioritet članstva mora prebaciti u konkretnu politiku i odluke: Johanes Han u Beogradu

Napredak u dijalogu Srbije i Kosova i normalizacija odnosa dve strane, usklađivanje spoljnopolitičkih ciljeva Evropske unije i Srbije, ojačavanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa i regionalno trgovinsko povezivanje – prioriteti su koje Srbija treba da ostvari na putu ka punopravnom članstvu u EU, izjavio je Johanes Han, komesar za proširenje i susedsku politiku na predavanju Nacionalnom konventu za EU održanom u Beogradu.

„Evropska unija mora videti konačnu, obavezujuću, održivu i nepovratnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova pre konačnog pristupanja Srbije. Da budem potpuno iskren: ne želimo da uvozimo taj problem kroz sopstveni sporedni ulaz“, poručio je Han u javnom obraćanju na početku svoje, kako je sam primetio, desete posete Srbiji.

„Morate se kao društvo brzo odlučiti i fokusirati se na veće strateške ciljeve. To se posmatra i kao izuzetna istorijska mogućnost – upravo sada posegnuti ka drugoj strani. I pronaći trajuće rešenje za taj problem koji vašu zemlju i region predugo progoni. Nemojmo zaboraviti da je povezivanje Evrope otpočelo nakon najrazornijeg rata i najtežih zločina počinjenih u ljudskoj istoriji“, istakao je Han aludirajući na strahote Drugog svetskog rata i nastanak Evropske zajednice za ugalj i čelik koju su osnovale Nemačka i Francuska 1950. godine.

Visoki zvaničnik Evropske unije se tokom boravka u Beogradu, a nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, osvrnuo se i na predviđanja predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da bi Srbija i Crna Gora mogle postati punopravne članice EU do 2025. godine.

„Naravno to nije fiksni termin. Ali pokazuje jaku posvećenost našeg predsednika u vezi sa evropskom perspektivom regiona. Raspored je jasan imamo jasnu mapu/putokaz koji je Vlada usaglasila sa nama. Najvažnije je međutim primeniti sve ono što je važno za članstvo“, rekao je Han.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, je pak ukazala na potpunu posvećenost Srbije članstvu u Evropskoj uniji istakavši da je takvo opredeljenje zasnovano na tri stuba: ekonomskom jačanju, reformi javne uprave i vladavini prava.

„Sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih. Ovo mi radimo zbog nas. Da bismo mi kao društvo bili pravedniji, da bi javna uprava bila efikasnija i transparentnija. Da bismo imali sve manje korupcije, privredu koja je dinamična i poslovno okruženje koje je predvidivo“, rekla je Ana Brnabić.

Han se u Beogradu susreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem sa kojima je razgovarao o perspektivi evrointegracija Srbije. Njihov nezaobilazan činilac je potreba za usklađivanjem spoljne i bezbednosne politike sa onom koju sprovodi Unija – o čemu je Han govorio na predavanju pre susreta sa premijerkom Srbije.

„Članstvo u EU ne znači otpisivanje drugih partnera i prijatelja. Ali znači da Srbija prioritet članstva mora prebaciti u konkretnu politiku i odluke. Spoljna i bezbednosna politika EU ostavlja prostor za razvijanje bilateralnih odnosa sa državama koje nisu članice Evropske unije, ali ne kršeći njene zajedničke okvire“, podvukao je Han.

Podsetio je i da je od 2000. godine kada je formalno otpočeo put evrointegracija - Srbija od Evropske unije bespovratno dobila tri milijarde evra pomoći za reforme. Istovremeno, Han naglašava i da je EU prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, čija pomoć iznosi oko 200 miliona evra godišnje.

„Kompanije iz Austrije - saglasićemo se da se ne radi baš o najvećoj zemlji na svetu, koju najbolje poznajem, godišnje u Srbiju ulažu četiri puta više nego kompanije iz Rusije. To, međutim, nije posledica nekakvog socijalnog zbrinjavanja ili nekakav filantropski gest. Radi se o ulaganju u mir, boljitak, stabilnost i bezbednost. To je zajednička garancija za uspešnu i sigurnu budućnost Evropske unije i Srbije“, naveo je Han.

Johanes Han se pre predavanja susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Johanes Han se pre predavanja susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Za napredak u evrointegracijama, ali popravljanje stanja unutar društva istakao je potrebu ojačavanja vladavine prava, pravosuđa, zaštite ljudskih prava, slobode izražavanja i medija – sfera u kojima Srbija prema poslednjem izveštaju Evropske komije nije zabeležila značajan napredak.

„Kao što je već rekao predsednik Evropske komisije Junker – vladavina prava nije nikakva opcija, to je ono što se mora učiniti. Naša Unija nije stanje, već zajednica prava. Zato verujem da je u interesu Srbije da pitanja vladavine prava u značajnijoj meri treba da postanu politički i prioritet u postupanju u Srbiji. Takođe, tu je i jačanje nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i obezbeđivanje okruženja za slobodno izražavanje i medije - koji nisu ništa manje značajni izazovi“, podvukao je evropski komesar za proširenje.

Han je podsetio da je u pregovorima Evropske unije i Srbije od 35 poglavlja do sada otvoreno deset, od kojih su dva privremeno zatvorena. Rekao je da očekuje da sva budu otvorena u narednih godinu-dve.

„Vaša budućnost leži u Evropskoj uniji. Želimo vas u našem klubu. Sada je na Srbiji da, uz našu podršku, prenebregne teške izazove u ovom istorijskom procesu. U naredne dve godine, koliko još traje mandat ove komisije, ću vam kao predvodnik pomoći da napredujete koliko god je moguće na tom putu. Sa koga, potpuno je jasno, nema povratka“, zaključio je Han u svom predavanju Nacionalnom konventu za EU u Beogradu.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG