Dostupni linkovi

Vlada: Srbija u ponedeljak otvara dva poglavlja sa EU


Ilustracija
Ilustracija

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović predstavljaće u ponedeljak Srbiju na Sedmoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj će biti otvorena dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

Srbija ćeotvoriti poglavlje šest – pravo privrednih društava, i poglavlje 30 – ekonomski odnosi s inostranstvom, saopštila je Vlada Srbije.

Posle međuvladine konferencije biće održana konferencija za novinare, na kojoj će uz Joksimović govoriti evropski komesar za proširenje Johanes Han i ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser, navodi se u saopštenju.

Estonija predsedava Savetom Evropske unije, koji deli zakonodavnu vlast Unije s Evropskim parlamentom.

Pregovori Srbije o članstvu u EU zvanično su počeli 21. januara 2014. godine u Briselu, Prvom međuvladinom konferencijom o pristupanju Srbije EU. Od tada je Srbija otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Prva poglavlja Srbija je otvorila 14. decembra 2015. godine, poglavlje 32 - Finansijska kontrola, i poglavlje 35 - Ostala pitanja.

Poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava, i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su 18. jula 2016. godine.

Na Četvrtoj međuvladinoj konferenciji, 13. decembra 2016. godine, otvoreno je pregovaračko poglavlje pet – Javne nabavke, dok je poglavlje 25 – Nauka i istraživanje, istovremeno otvoreno i privremeno zatvoreno.

Potom je 27. februara 2017. godine Srbija otvorila poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, a poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura, istovremeno je otvoreno i privremeno zatvoreno.

Na Šestoj međuvladinoj konferenciji, 20. juna 2017. godine, otvorena su poglavlja sedam – Pravo intelektualne svojine, i 29 – Carinska unija.

XS
SM
MD
LG