Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija i EU: Nova poglavlja nakon analize učinjenog


Srpska premijeraka Ana Brnabić, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han

Srbija može naredovati u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom samo ako se ustanovi napredak u poglavljima 23 i 24, i u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije nakon današnjeg sastanka u Briselu.

Zvanični Beograd je na sastanku predstavljala premijerka Ana Brnabić, a briselsku stranu evropski komesar Johanes Hahn i šefica diplomatije Frederika Mogherini.

Visoka evropska predstavnica je naglasila da su u toku pripreme za novu fazu dijaloga, koji je već doživeo “promenu formata i agende”. Ona je ponovila da i dalje veruje da će do kraja naredne godine dijalog Srbije i Kosova doživeti “kvalitativan skok”.

“Srbija dobro zna da je njena evropska perspektiva povezana za uspehom u dijalogu a kada kažem uspeh u dijalogu, mislim na pronalazak rešenja gde region pobeđuje, obe strane pobeđuju, iako svi trebaju da se nečeg odreknu”, izjavila je Mogherini.

Evropski komesar Johaness Hahn je naglasio kako je 2025. godina za prijem Srbije u EU, kao ciljni datum, veoma ambiciozan, ali da to nije nemoguće.

“Ako svi mi u tome doprinosimo i učestvjuemo, onda mogu reći da je i izvodljiv”, rekao je Hahn.

Premijerka Srbije Ana Branbić je naglasila da su evropske integracije “prvi i najvažniji stareški cilj Srbije”, ali da je za zvanični Beograd najvažnija regionalna saradnja.

“Evropske unije za sve nas, nema bez prvo i prevashodno, jake regionalne saradnje; regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti, reginalnog političkog dijaloga i da je to nešto što je pre svega na svima nama, ali što pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja u regionu”, izjavila je Brnabić.

Brnabić u Briselu: Najvažnija nam je regionalna saradnja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

U zajedničkoj deklaraciji nakon sastanka navodi se da je od suštinske važnosti da Srbija blagovremeno ispuni sve uslove koji proizilaze iz poglavlja 23 i 24.

Dok je Srbija u iščekivanju otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana 13. decembra, premijerka Brnabić je naglasila da je zvanični Beograd spreman za pet novih poglavlja.

Komesar Hahn je, međutim, naveo da su potrebni dokazi provedbe već otvorenih poglavlja, sa naglaskom na dva ključna poglavlja (23 i 24).

“Ima pozitivnih pomaka zato očekujem otvaranje novih poglavlja ubrzo”, kazao je Hahn.

O otvaranju novih poglavlja odlučuju zemlje članice EU koje čekaju na izveštaj Evropske komisije o tome koliko je Srbija napredovala Srbija u provedbi poglavlja 23 i 24, kao i na izveštaj Federice Mogherini o napretku Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Briselski izvori tvrde da od sadržine ova dva izveštaja zavisi otvaranje i broj novih poglavlja u predstojećoj međuvladinoj konferenciji, u decembru.

XS
SM
MD
LG