Dostupni linkovi

Vlada Srbije prekida saradnju sa 'Rio Tinto'


Premijerka Srbije Ana Brnabić na pres-konferenciji o statusu kompanije "Rio Tinto" u Srbiji, Beograd (20. januar 2022.)

Vlada Srbije donela je odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom "Rio Tinto", potvrdila je 20. januara premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Poništeni su svi upravni akti vezani za 'Rio Tinto', odnosno (ćerkom firmom) 'Rio Sava', sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na 'Rio Tinto' u Republici Srbiji”, izjavila je predsednica Vlade Srbije, posle sednice Vlade Srbije.

"Rio Tinto" je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum na zapadu Srbije, a projekat je nazvan "Jadar".

Premijerka Srbije je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da joj se obrate i navela da je njen tim spreman da sve dokumente u vezi sa radom kompanije dostavi javnosti.

Brnabić je rekla i da je na ovaj način Vlada Srbije prihvatila sve zahteve ekoloških organizacija.

Brnabić: Molila sam 'Rio Tinto' da poboljša komunikaciju

Predsednica Vlade Srbije je navela i da 'Rio Tinto' nije pružio dovoljno informacija građanima u dolini Jadra, ali ni Vladi Srbije.

“Molila sam ih da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ona je deo konferencije posvetetila i kritici stranih, pre svega zapadnih, organizacija.

“Nemam reči kojima bih opisala licemerje stranaca koji finansiraju ove organizacije i ove proteste. Tu poruku sam prenela i ambasadorima nekoliko zemalja sa kojima sam razgovarala. Pre svega organizacijama iz Amerike, Nemačke, Velike Britanije. Svi su se sjatili u poslednjih godinu dana da organizuju i finansiraju rad tih organizacija i proteste”, navela je Brnabić.

'Rio Tinto' razmatra posledice odluke

Rio Tinto je saopštio nakon obraćanja premijerke Srbije 20. januara uveče da je izuzetno zabrinut zbog izjave da je ukinut prostorni plan za Projekat “Jadar”, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

„Tokom našeg rada na Projektu „Jadar“, uvek smo poštovali zakone Republike Srbije“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se dodaje, Rio Tinto razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i „implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji“.

Ranije tokom dana, kompanija je saopštila da ostaje posvećena razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima. "I uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", navodi se u saopštenju.

Kompanija je poručila i da "diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta".

Vlasti u Srbiji su ranije saopštile da su ukupna ulaganja "Rio Tinta" u projekat "Jadar" iznosila više od 209 miliona dolara od 2004. do 2020. godine.

Zaokret u odnosu vlasti u Srbiji prema projektu "Jadar" – koji predviđa vađenje litijuma u dolini istoimene reke na zapadu kod Loznice, dogodio se nakon višemesečnih protesta protiv "Rio Tinta" i blokada puteva širom države.

Na protestima je ukazivano na opasnost od štete po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

"Rio Tinto" je obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima, ali se sa projektom zastalo u momentu kada je kompaniju od dobijanja dozvole za rudnik delilo nekoliko koraka.

XS
SM
MD
LG