Dostupni linkovi

Putevi u Srbiji ponovo bili blokirani zbog litijuma


Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ekološki aktivisti i građani blokirali su saobraćajnice na više lokacija u Srbiji 15. januara, zahtevajući zabranu iskopavanja litijuma.

Na još jednoj blokadi, koje se od novembra 2021. održavaju u Srbiji, aktivisti i građani koji se protive eksploataciji litijuma ocenili su da bi proizvodnja te rude ugrozila životnu sredinu.

U Beogradu je na oko sat vremena bio blokiran međunarodni autoput kod Sava centra, a blokada je po prvi put organizovana i na jednom graničnom prelazu.

Blokiran i granični prelaz sa BiH

Kod Loznice, na zapadu Srbije, na oko dva sata bio je blokiran granični prelaz Trbušnica sa Bosnom i Hercegovinom.

Zlatko Kokanović iz ekološkog udruženja "Ne damo Jadar", rekao je na blokadi graničnog prelaza da su se tu okupili građani iz više krajeva Srbije.

"Došli su iz Novog Sada, Šapca, zvali su ljudi iz Temerina, dali su nam podršku 15 nevladinih organizacija iz BiH koje se bore za čist vazduh i zdravu Drinu. Ova priča je otišla na nivo cele Srbije i Evrope", rekao je Kokanović za televiziju N1.

Blokada graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice
Blokada graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice

Autoput u Beogradu je blokiralo više stotina građana, a na blokadi, gde su se stvorile kolone vozila, nije bilo uniformisane policije.

Propuštala su se vozila hitne pomoći, a blokada je protekla mirno, iako je nekoliko vozača pokušalo da prođe mimo okupljenih građana.

Više stotina građana na blokadi autoputa kod Sava centra u Beogradu
Više stotina građana na blokadi autoputa kod Sava centra u Beogradu

Blokada je bila i na magistralnom putu kod Preljine, na putu ka Zlatiboru u Užicu, kod Požege i na još nekoliko lokacija u Srbiji, javili su beogradski mediji.

Kako su preneli, na pojedinim lokacijma došlo je do manjih incidenata kada su vozači pokušali da prođu kroz blokade.

Blokada puta ka Zlatiboru u Užicu
Blokada puta ka Zlatiboru u Užicu

Ko blokira saobraćajnice?

Na blokade su pozvale ekološke organizacije, a pridružile su im se i pojedine opozicione partije.

Zahtevi su, kako je navedeno, objavljivanje svega što je potpisano sa multinacionalnom kompanijom za eksploataciju litijuma Rio Tinto, kao i da Vlada ukine uredbu o prostornom planu koji predviđa izgradnju projekta "Jadar".

Projekat "Jadar", za eksploataciju litijuma iz minerala jadarit, planiran je u dolini reke Jadar - kod Loznice na zapadu Srbije.

Jovanović je najavio nove blokade i proteste, kao i da će "Ekološki ustanak" pozvati na jednočasovnu obustavu rada u Srbiji, ako Vlada ne stopira projekat "Jadar".

Aleksandar Jovanović Ćuta na blokadi u Beogradu, 15. januar 2022.
Aleksandar Jovanović Ćuta na blokadi u Beogradu, 15. januar 2022.

"Nećemo prestati sa blokadama sve dok akutni problem ne rešimo. Tražimo brisanje projekta "Jadar", nema sklanjanja sa ulice dok to ne rešimo", rekao je novinarima kod Sava centra lider pokreta "Ekološki ustanak" Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na blokadi kod Sava centra bili su i opozicioni lideri iz partije "Zajedno za Srbiju" Nebojša Zelenović i inicijative "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović.

Šta su zahtevi?

Zahteve Vladi Srbije predali su 12. januara predstavnici više ekoloških udruženja.

Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar" naglasio je tada da nije bitno oterati samo Rio Tinto.

"Tražimo da nema ni jednog rudnika litijuma i da se trajno stavi zabrana na litijum i slične minerale u dolini Jadra i ostalim mestima u Srbiji", rekao je on.

Dva dana kasnije, 14. januara, predstavnici pokreta "Kreni - promeni" predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa sa onlajn peticije pod nazivom "Rio Tinto, marš sa Drine".

Predstavnik ovog pokreta Savo Manojlović zatražio je osim ukidanja Prostornog plana za projekat "Jadar" i uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina.

"Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti", rekao je Manojlović ispred Vlade Srbije.

On je naveo da Vlada i Skupština imaju rok da sprovedu njihove zahteve do 20. januara, a da će u suprotnom krenuti u skupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu - kako bi se pred parlamentom Srbije zatražila zabrana eksploatacije litijuma.

Šta kažu predsednik i premijerka?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 12. januara za RTS kako pretpostavlja da će Vlada Srbije doneti odluku o zabrani eksploatacije litijuma za kompaniju "Rio Tinto", a da on smatra da bi trebalo staviti moratorijum na to pitanje.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji.

"Ali Vlada nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka", dodala je Brnabić 8. januara za TV Pink.
Dan kasnije je za istu televiziju izjavila da je cilj blokada saobraćajnica u Srbiji rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da je kompanija Rio tinto "korak u borbi protiv Vučića".

Ona je tada navela da poništavanje dozvola ne bi zaustavilo proteste, jer učesnici protesta "menjaju svoje zahteve".

Šta kaže Rio Tinto?

Sa projektom "Jadar" se zastalo zbog protivljenja meštana u dolini reke Jadar na zapadu Srbije.

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firme britansko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto koji planira eksploataciju litijuma u Srbiji, 23. decembra saopštila je da planira da zastane sa projektom Jadar.

Kako je krajem 2021. za agenciju Beta izjavila Vesna Prodanović, generalna direktorka te kompanije, to će biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Iz Rio Tinta tvrdnje o zagađenju odbacuju i obećavaju poštovanje najviših ekoloških standarda za projekat "Jadar" – odnsno za eksploataciju litijuma iz minerala jadarit.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrio novu rudu "jadarit", kombinaciju litijuma i bora, iz koje se dobija metal litijum koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

Šta je do sada urađeno?

Skupština grada Loznice donela je 16. decembra odluku o ukidanju Prostornog plana tog grada na zapadu Srbije, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Pod pritiskom protesta, izmenjena su ili povučena dva zakonska propisa za koje su demonstranti smatrali da idu u korist "Rio Tintu". Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, a na glasanju u Skupštini Srbije 10. decembra izmenjen je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Prethodne blokade

Blokade saobraćajnica bile su organizovane u više navrata u proteklih mesec i po dana širom Srbije.

Blokade su najpre organizovane 27. novembra zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Tadašnje izmene Zakona o eksproprijaciji omogućavala je državi da po hitnom postupku oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku – ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

Vlada Srbije je 8. decembra povukla iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik države Aleksandar Vučić.

Vlada je takođe predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je parlament dva dana kasnije usvojio.

Izmenama je ukinuta taksa za overu potpisa i omogućeno je da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Takođe neće biti moguće da se o istom pitanju raspiše referendum u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Deo udruženja je nastavio proteste blokirajući jednom nedeljno saobraćajnice na pojedinim lokacijama u Srbiji sa zahtevom da se zabrani eksploatacija litijuma.

XS
SM
MD
LG