Dostupni linkovi

Vlasti u Srbiji pod pritiskom javnosti menjaju stav o projektu Rio Tinto


Eko-aktivistkinja na blokadi autoputa u Beogradu, 8. januara 2022. godine, ilustracija.
Eko-aktivistkinja na blokadi autoputa u Beogradu, 8. januara 2022. godine, ilustracija.

Projekat međunarodne kompanije Rio Tinto kojim je predviđen rudnik litijuma na jugozapadu Srbije, u okolini Loznice, nakon pritisaka i protesta ekoloških organizacija sve je bliži obustavljanju.

„Ja mislim da će se probuditi svest svih čestitih i poštenih Srba, i građana Srbije“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poslanik Skupštine Srbije i jedan od osnivača vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Ljubiša Stojmirović.

Stojmirović nije prvi iz vladajuće strukture koji se pobunio protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i projekta Rio Tinto.

U novembru prošle godine, u skupštini Srbije, poslanik i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Bratislav Jugović, takođe se jasno izjasnio protiv otvaranja rudnika ove kompnaije u Srbiji.

Stojmirović u razgovoru za RSE objašnjava da je protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto u Srbiji, pre svega, kako kaže, iz patriotskih razloga.

“Čovek sam koji voli svoju otadžbinu, zemlju svojih predaka, i čovek koji je spreman za tu zemlju sve da uradi. Ja sam nasledio od mojih predaka ovo što sam nasledio, i obaveza mi je da to sačuvam. Da uvećam ako budem mogao, i da svojim potomcima ostavim deo Srbije, odnosno Srbiju, onakvu kakva treba da bude”, kaže Stojmirović.

Na pitanje da li ima podršku stranke za svoj stav protiv dolaska kompanije Rio Tinto, Stojimirović kaže da za time nema potrebe.

“Ja sam ličnost za sebe, ali jesam rekao to (da je protiv dolaska Rio Tinta) i stojim iza toga. Mislim da ima puno poslanika, odnosno, da je većina srpskog naroda za to da se sačuva Srbija", zaključio je Stojmirović.

Vučić prvi put o raskidu ugovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u intervjuu za javni servis Radio Televzija Srbije (RTS) 12. januara, prvi put izjavio kako očekuje da Vlada Srbije raskine sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto.

„Ja sam razgovarao sa Anom (Brnabić, predsednicom Vlade), vidim da je raspoloženje u Vladi (Srbije) takvo da su oni spremni da raskinu sve“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara, da li je siguran da bi Srbija morala da plati nešto Rio Tintu, u slučaju raskida ugovora, Vučić je rekao da jeste siguran.

„Morali bismo da idemo pred britanske i američke arbitraže, a oni (Rio Tinto) će vam izaći sa podatkom koliko su uložili, a onda će vam doneti taj zakon (o rudarstvu iz 2006. godine) i onda će vam reći kolika im je izgubljena dobit i sve ostalo“, dodao je Vučić.

Ugovor između Vlade Srbije i kompanije nije javno dostupan.

Predsednik Srbije je rekao da je bolje rešenje, prema njegovom mišljenju, da se donese moratorijum na iskopavanje litijuma, kako je objasnio, da država ne bi gubila novac.

„Mislim da je trebalo da se napravi moratorijum (na odluke u vezi sa iskopavanjem litijuma u Srbiji)... do kraja ove godine, ili do kraja sledeće godine, nije važno do kada“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije optužio je bivšu vlast da je donela zakon o rudarstvu u korist kompanije Rio Tinto.

„Neko je doneo zakon o rudarstvu, 2006. godine, koji je ceo napravljen u korist Rio Tinta. Zakon je pravljen za Rio Tinto. I upravo zbog toga, i zbog načela kontinuiteta, od istražnih prava do prava eksploatacije, oni imaju određena prava i potraživanja prema državi Srbiji“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe rekao da je uveren da je neko iz bivše vlasti, nelegalno, dobio novac od kompanije Rio Tinto, ali da za to nema dokaze.

„Siguran sam u to... Dobijete (kompanija Rio Tinto) istražna prava na celom delu teritorije za nešto, bez dinara...dinara nam nisu platili“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara zašto ne istraži to, ako je već uveren da je kompanija Rio Tinto davala nekome novac ilegalno, Vučić je rekao da ne može da se vrši istraga petnaest ili dvadeset godina kasnije.

„Da imam dokaze, ja bih ih predao policiji“, rekao je predsednik Srbije.

Kompanija Rio Tito nije do objavljivanja ovog teksta odgovorila na pitanja Radija Slobodna Evropa da prokomentariše izjave predsednika Vučića i najave da će Vlada da raskine sve ugovore sa tom kompanijom.

Niko od predstavnika bivših vlasti do objavljivanja teksta nije komentarisao izjavu predsednika Vučića o navodnom primanju mita od kompanije Rio Tinto.

Predsednica Vlade prvo neodlučna, pa protiv

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je je 28. decembra da prema Zakonu o rudarstvu i energetici, Srbija ima obavezu prema kompaniji Rio Tino.

"Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje. Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete - ne", rekla je Brnabić novinarima tada u Skupštini Beograda.

Nekoliko dana kasnije, 5. januara, predsednica Vlade Srbije je najavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ispuni sve zahteve vezane za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, ali i da bi želela za takvu odluku da dobije saglasnost predsednika Vučića.

Brnabić je tada za televziju Pink rekla da Vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

Kako je objasnila, potrebna je procena o tome koliki bi bili dugovi države Srbije, ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto.

"Hajde da vidimo šta smo dužni. Ne želite Rio Tinto, ne želite iskopavanja, u redu. Dajte da vidimo šta smo dužni, dajte da isporučimo račun koji su oni (bivša vlast) napravili, da vidimo kako mi to možemo da platimo. Zaista je Vlada Srbije blizu toj odluci", rekla je premijerka Srbije u izjavi za televiziju Pink.

Šta je bio plan?

Kompanija Rio Tinto je britansko-australijski rudarski gigant, a prema njihovim planovima u području Jadar, kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, bio je predviđen rudnik za eksplataciju litijuma, vredan 2,4 milijarde dolara.

Ova kompanija je još 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrila novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, iz koje se dobija metal litijum koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima i kompjuterima.

Iz kompanije Rio Sava Exploration, ćerke firme Rio Tinto, saopšteno je 23. decembra 2021. da planiraju da zastanu sa projektom Jadar.

Kako je tada za agenciju Beta izjavila Vesna Prodanović, generalna direktorka te kompanije, to će biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog i da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Najavljen nastavak protesta protiv rudnika

Serija ekoloških protesta obeležila je prethodnu godinu. Počeli su takozvanim “Ekološkim ustankom” u aprilu 2021. godine, na kojima je izdvajan projekat kompanije Rio Tinto kao posebno štetan po okolinu, a protesti su nakon toga održani u više gradova u Srbiji.

Predstavnici više ekoloških organizacija, predvođeni pokretom “Ekološki ustanak” nastavili su proteste do obustavljanja projekta Rio Tinto u okolini Loznice.

Oni su u sredu, 12. januara, blokirali zgradu Vlade Srbije, i zahtevali prijem kod predsednice Vlade Ane Brnabić, kako bi joj uručili svoje zahteve, koji podrazumevaju da se na veb sajtu Vlade Srbije objave svi potpisani dokumenti sa Rio Tintom, a ceo projekat Jadar obustavi.

Nakon što je protest završen, predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su nastavak protesta i kako su rekli, njihovu radikalizaciju, blokadama graničnih prelaza i međunarodnih saobraćajnica.

XS
SM
MD
LG