Dostupni linkovi

U Srbiji prikupljeno 290.000 potpisa protiv rudnika litijuma


Protesti u selu Brezjak u blizini Loznice u zapadnoj Srbiji protiv rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, 3. januar 2022. godine (Ilustracija)
Protesti u selu Brezjak u blizini Loznice u zapadnoj Srbiji protiv rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, 3. januar 2022. godine (Ilustracija)

Predstavnici pokreta "Kreni - promeni" predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa na onlajn peticiji protiv planiranog otvaranja rudnika litijuma na jugozapadu Srbije koje je planirala kompanija Rio Tinto, i zatražili uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora u Srbiji za narednih 20 godina.

Kako je na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije u petak, 14. januara rekao predstavnik pokreta "Kreni - promeni" Savo Manojlović, ovaj pokret traži i ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar" o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice.

"Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti", rekao je Manojlović.

Pokret "Kreni - promeni" jedan od organizatora serije ekoloških protesta u Srbiji, koji su u decembru prošle godine, doveli do izmena Zakona o referendumu i povlačenja Zakona o eksproprijaciji.

Onlajn peticija koju su građani potpisivali pod nazivom: "Rio Tinto, marš sa Drine" predviđa zabranu projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra, u jugozapadnoj Srbiji.


“Dolina Jadra, omeđena je planinama, okružena vodom i poznata kao najplodnije zemljište u Srbiji. Srpska vlada, umesto da je zaštiti, odlučila je da sklopi dogovor sa multinacionalnom korporacijom Rio Tinto gde je započet postupak odobravanja rudnika litijuma gde će se eksploatisati ruda jadarit.
Vlada i kompanija ignorišu naučnike i rudarske stručnjake preteći da nanesu nepovratnu štetu po životnu sredinu i ljude, kao i lokalne građane koji ne žele da se odreknu svojih poljoprivrednih površina koje pripadaju generacijama njihovih porodica”, stoji u obrazloženju peticije.

Manojlović je u izjavi novinarima pred Vladom Srbije rekao da je u Prostornom planu pronađeno dosta nepravilnosti, da nije uradjena studija opravdanosti i da nema elaborata o prirodnim resursima.

“Ukidanje dozvola datih Rio Tintu za istraživanja u Srbiji, kako su pominjali predstavnici vlasti, neće uticati na tu kompaniju jer one svakako uskoro ističu, a istraživanja su završena”, dodao je Manojlović.

On je rekao da Vlada i Skupštini Srbije imaju načina da sprovedu zahteve potpisnika peticije do 20. januara, ili će početi sa prikupljanjem 30.000 potpisa za narodnu inicijativu.

Onlajn peticija koja je podneta Vladi Srbije, zakoni Srbije ne prepoznaju, odnosno, kako su saglasni stručnjaci, može samo da bude vid pritiska na državne predstavnike.

S druge strane, narodna inicijativa, za koju je potrebno prikupiti 30.000 potpisa, uz lične podatke i overene potpise, nakon dostavljanja mora da bude razmatrana u Skupštini Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić, je u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije 12. januara, izjavio kako očekuje da Vlada Srbije raskine sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto.

U istom intervjuu je takođe rekao da bi, prema njegovom mišljenju, bolje rešenje bilo da se donese moratorijum na iskopavanje litijuma u Srbiji.

Kompanija Rio Tinto, britansko-australijski rudarski gigant, je još 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrila novu rudu "jadarit", kombinaciju litijuma i bora, a prema njihovim planovima, u području Jadra kod Loznice bio je predviđen rudnik za eksploataciju litijuma.

XS
SM
MD
LG