Dostupni linkovi

Aktivisti u Srbiji traže potpunu obustavu iskopavanja litijuma


Predstavnici pokreta "Kreni - promeni" protestuju u Beogradu tražeći moratorijum na iskopavanje litijuma u Srbiji, 20. januar 2022. godine.
Predstavnici pokreta "Kreni - promeni" protestuju u Beogradu tražeći moratorijum na iskopavanje litijuma u Srbiji, 20. januar 2022. godine.

Predstavnici pokreta "Kreni - promeni" uz podršku aktivista i građana protestovali su u Beogradu 20. januara, tražeći potpunu zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Protest su počeli ispred Predsedništva Srbije, a zatim su otišli do zgrade Vlade Srbije, sa zahtevom da se o narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma raspravlja u Skupštini Srbije pre izbora.

Izbori u Srbiji najavljeni su za 3. april.


Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-Promeni" rekao je da su naredni korak ovog pokreta nove blokade, ukoliko ne bude raspisana narodna inicijativa.

Marina Pavlić iz pokreta "Kreni-Promeni" rekla je da su se građani okupili jer institucije u Srbiji ne rade svoj posao.

"Mi smo mislili da ćemo ovde prikupljati potpise za narodnu inicijativu, nažalost pre dva dana se desio skandal. Uredno smo prijavili skup. Prvi put se policija nije pojavila na tom mestu, prvi put smo napadnuti. Ako se dešava nama to u Beogradu ispred skupštine, kako možemo da pustimo studente u manjim mestima", kazala je Marina Pavlović.

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), policija u uniformama nije bila prisutna, a protesti su protekli mirno.

Vlada Srbije je 20. januara donela odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji", izjavila je predsednica Vlade Srbije, posle sednice Vlade Srbije.

Brnabić je takođe ocenila proteste pokreta "Kreni - promeni", kao hir, pozivajući se na to da ova organizacija nije omogućila dovoljno vremena

Pokret "Kreni - promeni" je 14. januara predao Vladi Srbije 290.000 potpisa na onlajn peticiji protiv planiranog otvaranja rudnika litijuma.

U saopštenju uoči protesta, iz pokreta su, pozivajući građane na protest, naveli da se okupljaju da bi, kako su rekli, završili posao koji su započeli.

"To je onemogućavanje svake eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Republike Srbije", navodi se u saopštenju pokreta "Kreni - promeni".

Više nevladinih organizacija i ekoloških pokreta, koji se protive eksploataciji litijuma smatrajući da bi proizvodnja te rude ugrozila životnu sredinu, prethodno su 15. januara blokirali saobraćajnice na više lokacija u Srbiji.

Tada je u Beogradu na oko sat vremena bio blokiran međunarodni autoput kod Sava centra, a blokada je po prvi put organizovana i na jednom graničnom prelazu. Na oko dva sata, na zapadu Srbije, bio je blokiran granični prelaz Trbušnica sa Bosnom i Hercegovinom.

Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
XS
SM
MD
LG