Dostupni linkovi

Rio Tinto revidira dinamiku projekta eksploatacije litijuma u Srbiji


Radnik kompanije Rio Tinto (ilustrativna fotografija)
Radnik kompanije Rio Tinto (ilustrativna fotografija)

Kompanija Rio Tinto će zbog kašnjenja u dobijanju neophodnih dozvola revidirati dinamiku svog projekta Jadar kojim planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, javlja Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako se navodi u saopštenju Rio Sava Exploration, koja je ćerka međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u Srbiji, navodi se da na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine, a ne 2026, kako je prethodno bilo planirano.

Taj britansko-australijski rudarski gigant želi da u Srbiji razvije rudnik litijuma u području Jadar, kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, vredan 2,4 milijarde dolara. Deo opozicionih stranaka i ekoloških pokreta, kao i deo građana, protive se projektu i tvrde da je štetan po Srbiju.

Zbog toga su organizovani protesti i blokade saobraćaja širom Srbije, a državni zvaničnici su, pritisnuti stavom javnosti, ublažili stavove.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 17. januara da će Vlada uskoro odlučivati o tome da li će kompanija Rio Tinto poslovati u Srbiji. Ona je navela da ta kompanija, što se nje tiče, ne mora da bude u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u intervjuu za javni servis RTS 12. januara, prvi put izjavio kako očekuje da Vlada Srbije raskine sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto.

U saopštenju kompanije 18. januara navodi se da Rio Tinto ostaje posvećen razvoju projekta Jadar i „prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“.

Istaknuto je da će Rio Tinto iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.

Kako se precizira, do revidiranja dinamike rada u Srbiji je došlo zbog kašnjenja dobijanja Odobrenja za eksploataciono polje, što je neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije, piše u saopštenju.

"Studije procene uticaja na životnu sredinu ključne su u proceni i definisanju mera za ublažavanje potencijalnih uticaja na životnu sredinu", dodaje se.

Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

U saopštenju se navodi i da Rio Tinto ostaje posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju Projekta "Jadar" na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Republike Srbije i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG