Dostupni linkovi

Sever Kosova pred izbore: 'Otprilike se zna šta će da bude'


Severna Mitrovica oblepljena je plakatima Srpske liste i ukrašena srpskim zastavama
Severna Mitrovica oblepljena je plakatima Srpske liste i ukrašena srpskim zastavama

Niko mi ništa ne kaže, slobodan sam mogu da glasam za koga hoću, nikakav problem nema. Niko mi još nije rekao za ovoga, za onoga, ali ipak, mi ćemo za državu Srbiju i uz Srbiju, kaže stanovnik Severne Mitrovice Ljuba Miljković za Radio Slobodna Evropa (RSE) pet dana pred prevremene parlamentarne izbore na Kosovu.

Na severu Kosova mesta su uoči izbora zakazanih za nedelju, 6. oktobra, oblepljena uglavnom plakatima Srpske liste, jednog od četiri srpska politička subjekta koliko će ih biti na glasačkim listićima.

U Leposaviću se mogu primetiti tek ostaci pocepanih plakata Partije kosovskih Srba, a na celom severu nema nikakvog predizbornog materijala Samostalne liberalne stranke (SLS) ili Koalicije Sloboda.

'Ko ima para i radi kampanju'

Predizborne skupove u tom delu Kosova takođe održava samo Srpska lista, koja jedino uživa podršku zvaničnog Beograda za predstojeće izbore.

"Onaj ko ima para vrši i radi kampanju, ove siromašnije stranke, nemaju šanse da nešto urade. Otprilike zna se šta će da bude", kaže za RSE Miroslav, stanovnik Severne Mitrovice.

Na pitanje da li ima pritiska na birače, navodi da je toga uvek bilo.

"U svakom izbornom procesu i ranije je bilo pritisaka u smislu ucenjivanja, ako ne glasaš neću da ti dam to, nećeš raditi itd. Ima po malo. Ima i teško je. Iskustvo nam pokazuje u ranijem periodu, da slobodni strelci stradaju. Razumete na šta mislim", kaže Miroslav.

Jovanka Nastić iz Severne Mitrovice kaže, međutim, kako smatra da je sve u redu što se tiče predizborne atmosfere i kampanje.

"Nema nešto da bih mogla da kažem da je loše. Lepo izgleda, sve funkcioniše normalno, građani se ponašaju normalno. Sve je u najboljem redu, nikakav problem nisam primetila do sad, niti mi se neko požalio. Građani sami odlučuju i znaju za koga će da glasaju", navodi.

"Mislim da naš narod voli našu Srbiju i da voli našeg predsednika i našu vlast. Mislim da naš narod zna šta je naš put i naša jedina perspektiva, a sad šta se dešava iza kulisa i kako je, ne kontaktiram toliko sa mnogo ljudi, van sam tih margina, nisam često ni ovde, tako da ne mogu dati baš pravi neki izraz", ističe Slavica Popović iz Severne Mitrovice.

Očekivano mirna kampanja

Predizborna kampanja na severu, prema oceni posmatrača, uglavnom je mirna i svodi se uglavnom na aktivnosti Srpske liste.

Dušan Radaković iz Udruženja nevladinih organizacija za posmatranje izbora Demokratija na delu kaže da je očekivano, te da mesta za slobodnu kampanju ima, ali da su aktivnosti ostalih srpskih političkih subjekata manje pre svega zato što na svojim listama nemaju kandidate sa severa.

"Moje mišljenje je da im nije toliko prioritetna kampanja na severu, za razliku od Srpske liste. PKS (Partija kosovskih Srba iz Leposavića) je tek krenuo u kampanju lepljenjem postera. Imali smo neki problem oko cepanja plakata, ali mislim da prioritet Slobode i SLS-a nije toliko na severu. Mislim da je mnogo veći pritisak na birače na centralnom Kosovu, u odnosu na sever Kosova", ističe Radaković.

PKS je saopštila, naime, u nedelju da je "došlo do manjeg incidenta" optuživši, aktiviste Srpske liste za cepanje plakata, a događaj je prijavljen policijskoj stanici Leposavić.

U Tužilaštvu nema prijava

Prethodnih dana su se srpski politički subjekti optuživali međusobno za ucenjivanje birača i pritiske na njih, dok su iz Tužilaštva u Severnoj Mitrovici potvrdili za RSE da njima nije prijavljen nijedan takav slučaj tokom kampanje.

"Ima u svemu tome mnogo različitih glasina, svaka partija vuče na svoju stranu, ali konkretno ako ima tako nekih stvari, zaduženo je Tužilaštvo, tako da svako ako ima pritisak ili smatra da ima, postoji ovlašćeno tužilaštvo da se prijavi slučaj. Sve ostalo su što se mene tiče glasine sa svih strana da bi dobili što veći broj birača", ocenjuje Dušan Radaković.

Građani će na predstojećim izborima birati između 25 političkih subjekata iz albanske, srpske, bošnjačke, turske, goranske i RAE (Romi, Aškalije, Egipćani) zajednice.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta - Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sedištem u Severnoj Mitrovici, koja je na čelu svih 10 srpskih opština na Kosovu.

Srpska lista je inače do sada imala devet od 10 srpskih poslaničkih mesta, koliko ih je ukupno u Skupštini Kosova. Takođe je na čelu svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je prevremene parlamentarne izbore za 6. oktobar, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u avgustu, čime je otvoren put za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG