Dostupni linkovi

Šefovi Misije EU: Poziv za miran izborni proces na Kosovu


Glasački listić

Nakon poziva predsednika Kosova Hašima Tačija, Misija EU za posmatranje izbora (EOM) je razmeštena za posmatranje prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra 2019.

"Izbori su jedna od osnovnih komponenti demokratije. Predstavljaju priliku za građane Kosova da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju i izaberu svoje lidere", navodi se u izjavi šefova Misije EU na Kosovu.

EU poziva da se izborni proces odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona, ističe se.

"Sve političke stranke i lideri trebaju da obezbede respektabilnu kampanju usredsređenu na konkretne programe u interesu građana Kosova", navodi se.

"Jačanje izbornog procesa", dodaje se, "je suštinski deo izbornog ciklusa i od izuzetnog značaja na Kosovu".

"EU i OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) su zajedno podržali osnivanje ad hoc skupštinskog Odbora i savetodavne grupe za ovo pitanje. Pozivamo sve stranke da ozbiljno shvate napore Odbora i ubrzaju rad istog nakon izbora kako bi se sprovele preporuke EU EOM-a", zaključuje se u izjavi šefova Misije EU na Kosovu.

XS
SM
MD
LG