Dostupni linkovi

Na Kosovo stigla posmatračka misija EU za praćenje izbora


Kandidati za kosovskog premijera
Kandidati za kosovskog premijera

Na Kosovo je stigla posmatračka misija Evropske unije koja će pratiti prevremene parlamentarne izbore 6. oktobra. Ova misija prati izborni proces pre, tokom i posle glasanja.

Osnovni tim od 9 analitičara stigao je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača je 15. septembra raspoređeno širom Kosova, kako bi svih 38 opština bilo pokriveno.

Ukupno 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnici država članica EU u Prištini, pridružiće se Misiji uoči izbora.

Glasanje i brojanje 6. oktobra pratiće oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske, rečeno je na njihovoj prvoj konferenciji za novinare u petak.

Glavna posmatračica EU Viola fon Kramon-Taubadel, članica Evropskog parlamenta iz Nemačke, rekla je da ove izbore vidi kao „sjajnu priliku da akteri na Kosovu pokažu svoju privrženost demokratiji sprovođenjem verodostojnog i inkluzivnog procesa“.

Ona je takođe dodala da je posmatračka misija EU nakon prevremenih izbora 2017. pružila 26 preporuka a od kojih, kako je istakla, većina nije primenjena.

Misija je tada utvrdila da su izbori u većem delu protekli mirno, dok su u oblastima gde živi srpsko stanovništvo zabelezeni slučajevi ometanja, zastrašivanja i nasilja usmerenog prema glasačima ali i kandidatima.

Pored toga, na izborni proces su negativno uticale i druge slabosti kao što su neprecizni birački spiskovi koji su podložni prevarama i zloupotrebi, a bilo je i nedostataka u sistemu glasanja izvan Kosova.

Na pitanje da prokomentariše odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da na predstojećim izborima mogu da glasaju samo oni građani koji imaju važeću kosovsku dokumentaciju, Kramon-Taubadel je rekla da je zakon o tome postoji od 2017. koji se nije promenio a koji je malo bio dvosmislen.

Međutim, odluka panela koju je potvrdio i Vrhovni sud ukazuje na to da svi birači moraju da imaju kosovska dokumenta. Pozvala je sve one koji nemaju kosovske lične karte da apliciraju za njih.

Na takvu odluku kosovskih institucija žalila se Srpska lista, ali je ona ostala na snazi. U ranijim slučajevima tolerisalo se glasanje i sa srpskom ličnom kartom.

Inače, misija EU je nezavisna u svojim nalazima i zaključcima i pridržava se Deklaracije o principima za međunarodno posmatranje izbora potpisane u Ujedinjenim nacijama u oktobru 2005.

Ovo je peta misija EU za posmatranje izbora na Kosovu od 2013. koja dolazi na poziv predsednika države.

XS
SM
MD
LG