Dostupni linkovi

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja


Izbori na Kosovu, fotoarhiv
Izbori na Kosovu, fotoarhiv

Na Kosovu je zvanično počela desetodnevna predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore 6. oktobra.

Za predstojeće izbore prijavljeno je 25 političkih subjekta, od kojih 20 partija, četiri koalicije i jedan nezavistan kandidat. Oni dolaze iz albanske, srpske, turske, bošnjačke te RAE (Romi, Aškalije, Egipćani) zajednice.

U trci za 120 poslanička mandata je 1.068 kandidata.

Broj birača za predstojeće izbore je 1,9 miliona.

Ukupno je šest kandidata za premijera Kosova a oni su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijensa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, Fatmir Ljimaj iz koalicije Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, te i Nenad Rašić iz koalicije Sloboda.

Na Kosovo je istovremeno stigla i posmatračka misija Evropske unije koja će pratiti izborni proces pre, tokom i posle glasanja.

Veće albanske partije krenule su sa nezvaničnom kampanjom i ranije.

Kandidat Demokratske partije Kosova za premijera Veselji se u svojim dosadašnjim izlaganjima fokusirao na borbu protiv korupcije i nepotizma. Ostali kandidati fokus su imali i na dijalog sa Srbijom i na taksu od 100 odsto koja je prošle godine uvedena Srbiji i BiH.

Haradinaj je u nekoliko navrata rekao da bi recipročno priznanje Kosova i Srbije u okviru postojećih granica doprinelo i do otvaranja tržišta sa Srbijom.

Ljimaj je kao glavni prioritet izneo dijalog i spoljna politika, te potom poljoprivreda. Pokret Samoopredeljenje objavio je program od 20 tačaka, a jedno od glavnih obećanja je vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

I Osmani je najavila transformaciju pravosudnog sistema.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta - Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

Izbori na Kosovu će biti održani 6. oktobra. Reč je o prevremenim izborima koji su raspisani nakon što je premijer Ramuš Haradinaj krajem jula podneo ostavku na mesto šefa kosovske Vlade, zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

XS
SM
MD
LG