Dostupni linkovi

Odbijena predizborna žalba Srpske liste


Glasanje na izborima na Kosovu, ilustrativna fotografija
Glasanje na izborima na Kosovu, ilustrativna fotografija

Izborni Panel za Žalbe i predstavke (IZPZ) je odbio žalbu Srpske liste po pitanju odluke da se na na izborima na Kosovu mogu učestvovati isključivo oni građani koji poseduju važeću dokumentaciju koju su izdale kosovske institucije.

Ovo je za RSE potvrdio Mul Desku iz ove institucije. Desku je naglasio da je žalba “neosnovana budući da se odluka IPZP pravedna i zakonita”.

Prethodno, IZPZ je odlučio da na izborima na Kosovu mogu učestvovati isključivo oni građani koji poseduju važeću dokumentaciju koju su izdale kosovske institucije.

Žalbu na ovu odluku je podnela Srpska lista, čiji članovi su danas oštro kritikovali predstavnike ostalih srpskih partija na Kosovu koji do sada nisu reagovali na odluku.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je narod duboko svestan okolnosti u kojima se nalazi i potrebe da svi izađu složni, jedinstveni i spremni na odbranu prava na postojanje i opstanak na Kosovu.

"Privatni, iznajmljeni Srbi, okupljeni oko političkih poslušnika Prištine Rade Trajković, Slaviše Petkovića, Slobodana Petrovića i Nenada Rašića, još nisu reč rekli zbog protivzakonite odluke Prištine da se Srbima zabrani pravo glasa", stoji u saopštenju Srpske liste i dodaje: "Ali, na mig Albanaca svi oni su od reda počeli da pljuju po državi Srbiji i predsedniku Vučiću i štite celovito nezavisno Kosovo, na radost svojih mentora".

Trajković: Razobličili bismo ih

Jedna od prozvanih od strane Srpske liste, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), uverava da je napad na nju izraz namere lidera vodeće partije kosovskih Srba da prikriju uključenost u nezakonite aktivnosti:

“Oni udaraju tako žestoko zato što znaju da ćemo ulaskom u institucije moći da dođemo do dokumenata koji će na jedan način razobličiti politiku, strategiju, kriminal koji se sprovodi i koji se sprovodio na prostoru Kosova i Metohije. Da i ne govorim o našem insistiranju o razotkrivanju odgovornih za ubistvo Olivera Ivanovića“, navodi Trajković optužujući Srpsku listu da je donela „bratoubilaštvo“ na sever Kosova.

Srbe na Kosovu pogodiće odluka Prištine o glasanju samo sa kosovskim dokumentima: Rada Trajković
Srbe na Kosovu pogodiće odluka Prištine o glasanju samo sa kosovskim dokumentima: Rada Trajković

Ona takođe podvlači i da kosovske Srbe nesumnjivo pogađa odluka Prištine da oni koji nemaju kosovska dokumenta ne mogu da budu aktivni učesnici izbornog procesa.

CIK: Odluka obavezujuća

Centralna izborna komisija (CIK) na Kosovu je saopštila u četvrtak da je odluka obavezujuća kako za Opštinske izborne komisije, tako i savete izbornih mesta na celoj teritoriji Republike Kosovo.

Valmir Elezi, portparol CIK-a, je naglasio da će se na dan izbora smatrati validnim bilo koji dokument identifikacije koji su potpisali nadležni kosovski organi.

“Cilj ove odluke jeste uklanjanje svake dileme zbog mnogih nejasnoća koje su se dešavale u prethodnim izbornim procesima. Ovo takođe pokazuje pažnju izborne komsije u cilju obezbeđivanja kredibilnog izbornog procesa”, izjavio je Valmir Elezi.

Predstavnici CIK-a su za Radio Slobodna Evropa rekli da će žalbu Srpske liste razmatrati Izborni panel za žalbe i predstavke.

Vanredni izbori na Kosovu će se održati 6. oktobra ove godine. Kosovska skupština broji 120 poslanika. Manjine na Kosovu imaju garantovanih 20 mesta, od kojih srpskoj zajednici pripada 10.

Centralna izborna komisija je za izbore registrovala 25 stranaka od kojih su četiri iz redova srpske zajednice koja živi na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG