Dostupni linkovi

Kosovska skupštinska agonija


Izabrani poslanici prvog dana nisu uspeli da izaberu predsednika i pet potpredsednika Skupštine

Nedostatak dovoljnog broja glasova za mogućeg kandidata za predsednika Skupštine Kosova, Kadrija Veseljija, doprineo je tome da se konstitutivna sednica Skupštine u dva navrata okonča bez izbora predsedništva.

Nakon što je izvršena verifikacija mandata i pošto su poslanici položili zakletvu, pobednička koalicija PAN, kojoj pripada pozicija predsednika Skupštine, predložila je da se izbor predsedništva odloži na dva sata, čemu su se usprotivile ostale albanske političke opcije.

Predsedavajući, najstariji poslanik iz Samoopredeljenja Adem Mikulovci okončao je sednicu i zakazao nastavak za 15 časova, ali je i to završilo neuspešno, pa je nastavak sednice zakazan za petak u 10 časova.

Međutim, predstavnici pobedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa) izjavili su da neće da prisustvuju nastavku konstitutivne sednice.

Na konferenciji za novinare, Bljerand Staviljeci iz Demokratske partije, izjavio je da se nisu poštovala demokratska pravila, a zakazivanje sednice za petak urađeno je arbitrarno, nedemokratski, bez konsultacija sa svim partijama.

"Stav koalicije je: ne. Videli smo danas kako se zloupotrebila ta govornica i kako su učinjene greške", kazao je on.

Neophodno konstituisati Skupštinu čim pre: Greg Delavi
Neophodno konstituisati Skupštinu čim pre: Greg Delavi

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, je u pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa izrazio razočarenje što izabrani poslanici Skupštine Kosova danas nisu uspeli da konstituišu Skupštinu. On je pozvao partije i njihove predstavnike da odmah nastave sa formiranjem državnih institucija.

“Za Kosovo je važno da što pre ima funkcionalnu Skupštinu i Vladu kako bi se bavilo pitanjima koja su od hitnog prioriteta za narod ove zemlje”, dodao je Delavi.

Enver Hodžaj, potpredsednik Demokratske partije iz pobedničke koalcije PAN, potvrdio je da poslanici PAN-a nisu prisustvovali sednici Skupštine Kosova zato što je predsedavajući arbitrarno doneo odluku o okončanju sednice i isto tako sazvao drugu.

Sednica je okončana i poslanici PAN-a, poslanici iz redova manjinskih zajednica i Srpske liste, nisu u sali Skupštine. Vratićemo se onda kada predsedavajući u konsultacijama sa političkim partijama sazove novu sednicu“, kazao je Hodžaj.

Poslanik Samoopredeljenja Gljauk Konjufca je ocenio situciju kao hipokriziju, s obzirom da je PAN tražio odlaganje na dva sata, a da se nakon tri sata nisu pojavili.

„Istina je u tome da oni nemaju glasove. PAN nije osigurao dovoljan broj glasova da Kadrija Veseljija izaberu za predsednika Skupštine. Lagali su dva meseca narod Kosova da imaju dovoljan broj glasova, a danas je istina izašla na videlo. Današnja sednica je najbolji dokaz da ono što su do sada govorili nije bila istina. Povukli su se“, kazao je Konjufca.

On je dodao da je to dobra vest, jer to znači da PAN „nema dovoljan broj ni za formiranje Vlade“, a to omogućava Samoopredeljenju i Demokratskom savezu da pokuša da sastavi vladu.

Prethodno je nedostatak dovoljnog broja glasova za mogućeg kandidata za predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija doprineo tome da se današnja konstitutivna sednica Skupštine Kosova okonča bez izbora predsednika i pet potpredsednika Skupštine.

Potpredsednik Demokratske partije Enver Hodžaj koja je deo koalicije PAN-a i koja je trebala da predloži kandidata za predsednika Skupštine, zatražio je odlaganje izbora za predsedništvo Skupštine Kosova na dva sata.

Mikulovci je tada rekao da se ne slaže sa tim predlogom, jer su poslanici PAN-a ionako zakasnili na sednicu. On je zatražio od poslanika da se odbije predlog.

Taj predlog međutim nije prošao, njih 60 je glasalo "za", a 60 "protiv". U tom slučaju, kazao je Mikulovci, zahtev se odbija.

Za odlaganje glasali su poslanici PAN-a, njih 39, poslanici manjinskih zajednica njih 20, i Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova.

Ostali poslanici Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative glasali su protiv, kao i poslanici Samoopredeljenje.

Hodžaj je ipak rekao da je potrebno da se zahtev usvoji kako bi se omogućilo konstituisanje Skupštine.

Konjufca je kazao da dva meseca nisu bila dovoljna PAN-u, pa zato traže još dodatna dva sata.

"Svi znamo da će kandidat biti Kadri Veselji i zna se da će većina ove Skupštine glasati protiv ove kontroverzne ličnosti. Oni će i nakon dva sata tražiti još dva sata kako bi odložili konstituisanje Skupštine. Gospodin Hodžaj, ako vam nije bilo dovoljno dva meseca, koji je argument da će dva sata rešiti to pitanje? Sve što hoćete jeste da kupite vreme i da odložite konstituisanje", kazao je Konjufca.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, zatražio je od Mikulovcija da bude odlučan u vođenju sednice i izrazio se protiv odlaganja.

"Glasovi su izbrojeni 60 – 60. Zahtev je odbijen. Sa ovim zatvaram sednicu", kazao je Mikulovci.

Hoti je nakon okončanja ove sednica izjavio da PAN blokira izbor institucija.

Fatmir Ljimaj iz koalicije PAN i lider Inicijative kazao je da su potrebna dodatna dva sata kako bi se izvršile dodatne konsultacije.

Enver Hodžaj je nakon okončanja sednice rekao da sada pripada Sekretarijatu Skupštine da interpretira odluku o okončanju sednice.

"Kad god se ona bude održala, mi ćemo izaći sa kandidatom za predsednika Skupštine. U odgovarajućem trenutku predstavićemo našeg kandidata. Zemlji je potrebno konstituisanje institucija, ali ako je bilo potrebno vremena za potvrđivanje izbornih rezultata i nama je potrebno malo više vremena. To pripada sekretarijatu i pravnicima da interpretiraju odluku predsedavajućeg", kazao je Hodžaj.

Rakić: Voditi računa o interesima srpskog naroda

U Prištini se održava konstituisanje novog saziva Skupštine Kosova, nakon skoro dva meseca od održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Nakon što je Komisija za verifikaciju mandata, koja je formirana bez poslanika PAN-a i Srpske liste, verifikovala mandate, usledila je druga tačka dnevnog reda – polaganje zakletve.

U trenutku polaganja zakletve, poslanici pokreta Samoopredeljenje su ispred sebe stavili male zastave Albanije.

U međuvremenu, u Skupštini je došla i Teuta Rugova, poslanica Demokratskog saveza Kosova koja je trebala da otvori današnju sednicu.

Inače, sednicu Skupštinu Kosova otvorio je poslanik Adem Mikulovci, bez prisustva poslanika pobedničke koalicije PAN i poslanika Srpske liste.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu je u toku jedne od pauza izjavila da pokret Samoopredeljenje poziva PAN da promeni kandidata za predsednika.

"Pokret Samoopredeljenje neće podržati Kadri Veseljija za predsednika Skupštine, jer smatarmo da na tu poziciju treba da bude osoba jedinstva, a ne osoba koja je razjedinjavala i vređala. Pozivamo koaliciju PAN da promeni kandidata za predsednika Skupštine. Jako je važno da se on ne izabere za predsednika Skupštine", kazala je Hadžiu.

Ranije je pred ulazak u salu Skupštine Kosova predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao da će svi poslanici Srpske prisustvovati konstituisanju Skupštine i podržati izbor predsedništva.

"Naravno, vodićemo računa o interesima srpskog naroda, a podržaćemo izbor predsedništva, jer ne želimo da budemo kočnica za formiranje institucija", kazao je Rakić.

On je dodao da će o eventualnoj podršci formiranja vlade, Srpska lista o tome razgovarati tek nakon izbora predsedništva Skupštine.

"O učešća u toj vladi takođe ćemo razgovarati sa budućim koalicionim partnerima, ukoliko bi naš ulazak u vladu značio bolji život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", dodao je Goran Rakić.

Kandidat za predsednika Skupštine je Kadri Veselji iz pobedničke koalicije PAN.

Inače, Srpska lista ima devet poslanika.

Mogući kandidat za predsednika Skupštine: Kadri Veselji
Mogući kandidat za predsednika Skupštine: Kadri Veselji

Po Ustavu Kosova, predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju koalicija PAN – Demokratska partija, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, i on se bira većinom glasova svih prisutnih poslanika Skupštine.

Tri potpredsednika predlažu se iz tri najveće parlamentarne grupe, a preostala dva predstavljaju zajednice.

Međutim, već po toj tački, očekuje se rasprava.

Mesto predsednika Skupštine Kosova pripada pobedničkoj koaliciji PAN koja je osvojila 39 mandata. Mogući kandidat za to mesto je lider Demokratske partije, Kadri Veselji, koji je bio na toj poziciji i u prošlom sazivu i koji je podržao rušenje vlade Ise Mustafe, koalicionog partnera i lidera Demokratskog saveza Kosova.

Za izbor predsednika Skupštine potreban je 61 od 120 glasova, tako da ova koalicija računa i na podršku poslanika iz manjinskih zajednica kojih je 20. Još uvek nije sigurno da li su osigurali dva dodatna glasa.

Drugorangirani pokret Samoopredeljenje i koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa, izjasnili su se da neće podržati mogućeg kandidata PAN-a za predsednika Skupštine, Kadri Veseljija.

Iz Samoopredeljenja kažu da na tu poziciju treba da dođe čovek jedinstva, u čemu se Veselji, kako dodaju, do sada nije dokazao. Ovaj pokret međutim ne isključuje mogućnost da podrži izbor neke druge osobe iz pobedničke koalicije.

Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade, u ovom slučaju to je Ramuš Haradinaj, kandidat PAN-a.

Kao i u slučaju izbora predsednika Skupštine, i za izbor premijera je potreban 61 glas. Još uvek su upitna dva glasa.

Potencijalni mandatar: Ramuš Haradinaj
Potencijalni mandatar: Ramuš Haradinaj

PAN koalicija tvrdi da ima glasove, što opovrgava pokret Samoopredeljenje, koji veruje da će u drugom krugu Aljbin Kurti dobiti mandat za formiranje vlade.

Skupština može da se raspusti ukoliko se u roku od 60 dana od dana konstituisanja ne formira Vlada.

Nijedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.

Samoopredeljenje veruje da će u drugom krugu Aljbin Kurti dobiti mandat za formiranje vlade
Samoopredeljenje veruje da će u drugom krugu Aljbin Kurti dobiti mandat za formiranje vlade

Prvorangirana koalicija PAN - Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative dobila je 39 mandata, a pokret Samoopredeljenje 32.

I jedna i druga opcija gledaju prema koaliciji Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, koja je dobila 29 glasova.

Demokratski savez je odlučan da ne stupi u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG