Dostupni linkovi

Na Kosovu registracija poslanika uoči konstituisanja Skupštine


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova

Na Kosovu je u toku drugi dan registracije poslanika izabranih na prevremenim izborima 11. juna za nov saziv Skupštine Kosova. Registracija se završava u petak.

Konstitutivna sednica, na kojoj se bira predsedništvo Skupštine - predsednik i pet potpredsednika Skupštine - održaće se 3. avgusta.

Po Ustavu Kosova, predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju koalicija PAN – Demokratska partija, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, i on se bira većinom glasova svih prisutnih poslanika Skupštine.

Tri potpredsednika predlažu se iz tri najveće parlamentarne grupe, a preostala dva predstavljaju zajednice.

Po svemu sudeći, kandidat za predsednika Skupštine i ovog puta biće Kadri Veselji, čelnik Demokratske partije Kosova iz koalicije PAN, za čije je izglasavanje potreban 61 od 120 glasova.

Ova koalicija je na izborima dobila 39 glasova ali računa na glasove poslanika iz redova manjinskih zajednica, kojih je 20, za izbor predsednika Skupštine. Još nije sigurno da li će obezbediti dodatna dva glasa.

Koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, izjasnila se da neće da glasa za Veseljija za predsednika, s obzirom da je upravo on bio taj koji je priveo kraju vladu Ise Mustafa, čelnika Demokratskog saveza, koji je bio u koaliciji sa Veseljijem.

Protiv Veseljija za predsednika je i treća, poslednja, politička opcija, pokret Samoopredeljenje.

Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade, u ovom slučaju to je Ramuš Haradinaj, kandidat PAN-a.

Kao i u slučaju izbora predsednika Skupštine, i za izbor premijera je potreban 61 glas. Još uvek su upitnja dva glasa.

PAN koalicija tvrdi da ima glasove, što opovrgava pokret Samoopredeljenje, koji veruje da će u drugom krugu Aljbin Kurti dobiti mandat za formiranje vlade.

Skupština može da se raspusti ukoliko se u roku od 60 ana od dana konstituisanja ne formira Vlada.

Ni jedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.

Prvorangirana koalicija PAN - Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative dobila je 39 mandata, a pokret Samoopredeljenje 32.

I jedna i druga opcija gledaju prema koaliciji Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, koja je dobila 29 glasova.

Demokratski savez je odlučan da ne stupi u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.

XS
SM
MD
LG