Dostupni linkovi

Kurti najpopularniji kosovski lider


Aljbin Kurti jedan je od kandidata za premijera
Aljbin Kurti jedan je od kandidata za premijera

Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje politički je lider koji je osvojio najviše glasova na Kosovu na prevremenim parlamentarnim izborima 11. juna.

Na osnovu konačnih rezultata Centralne izborne komisije objavljenih danas, za Kurtija je glasalo 143.642 osobe, a za Kadri Veseljija, lidera Demokratske partije Kosova, glasalo je 129.818 osoba.

Na trećem mestu je Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova sa 115.658 glasova, te Ramuš Haradinaj sa 101.994 glasova. Slede Bedžet Pacoli sa 35.775 glasova, te Fatmir Ljimaj sa 31.411.

Što se glasova političkih grupacija tiče, na prvom mestu je koalicija PAN, Demokratske partije, Alijanse za budućnost, Inicijative, te još deset manjih partija, koja je osvojila 39 mandata, na drugom je pokret Samoopredeljenje sa 32 mandata, sledi koalicija Demokratskog saveza i Alijanse novo Kosovo sa 29 mandata, Srpska lista osvojila je devet, Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića jedan, dva bošnjačka subjekta osvojila su tri mandata, turska partija dva, te partije iz ostalih zajednica (Romi, Aškalije, Egipćani) po jedan mandat.

Skupština Kosova broji ukupno 120 poslanika.

"Od ovog trenutka pred Izbornim panelom za žalbe i prigovore teče rok za žalbe u vezi rezultata. Panel ima 72 sata da odluči o žalbama", izjavila je predsednica komisije Valjdete Daka na predstavljanju konačnih rezultata.

Nakon odluka o eventualnim žalbama, može se očekivati i konačno potvrđivanje rezultata.

Izborima na Kosovu odazvalo 41.30 odsto građana. Interesantno je istaći da broj nevažećih listića iznosi 42.442, a bilo je i 6.865 praznih listića.

Ono što sada sledi jeste konstituisanje Skupštine, što treba da se održi unutar 30 dana od proglašenja zvaničnih izbornih rezultata.

Aljbert Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova kaže da se Skupština smatra konstituisanom nakon prve održane sednice, pošto se verifikuju mandati poslanika i izaberu predsednik i pet podpredsednika Skupštine.

Na osnovu izbornih rezultata, samo pobednička koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative (PAN), može da predloži predsednika Skupštine, dodaje Krasnići.

Nakon konstituisanja Skupštine, sledi proces izbora Vlade Kosova.

"Predsednik zemlje prvi put treba da dâ pravo koaliciji PAN da predloži kandidata za premijera koji predstavlja sastav vlade ispred Skupštine za čije izglasavanje je potreban 61 glas", navodi Krasnići.

Više od 41 odsto građana odazvalo se izborima
Više od 41 odsto građana odazvalo se izborima

Kandidat za premijera koalicije PAN je Ramuš Haradinaj.

Ukoliko se ne dobije podrška, onda se ide u drugi krug izbora Vlade, kada je na diskreciju predsednika da odluči kome će dati mandat za formiranje vlade.

"U tom slučaju nije ograničen da mandat dâ drugoj ili trećoj partiji, zavisno od političkog subjekta koji dokaže da ima potreban broj glasova za izbor Vlade kako bi se izbegli novi izbori", dodaje Aljbert Krasnići.

Inače, pored Haradinaja, kandidati za premijera su i Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje i Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.

Ukoliko se ni u tom slučaju ne izabere vlada, onda predsednik države raspisuje izbore koji se održavaju ne ranije od 40 dana od dana raspisivanja.

Za sada nijedan politički subjekat nije dobio potreban 61 mandat i stoga su postizborne koalicije nezaobilazne.

Do sada su uglavnom poslanici iz redova manjinskih zajednica, kojih je 20, bili deo vladajućih koalicija. Ali, prvorangiranom političkom subjektu PAN, ni svi oni ne ozbebeđuju vladu. U manjku su za dva glasa tako da su glasovi drugih partija ili koalicija sa nekom drugom manjom albanskom partijom, neophodni.

S druge strane, i Haradinaj i Kurti su tvrdili da će oni formirati vladu, uz pomoć drugih albanskih partija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG