Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori na Kosovu: Haradinajeva koalicija dobila najviše glasova


Slavlja u centru Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Na osnovu prelimiranih rezultata Centralne izborne komisije Kosova na uzorku od 91 posto obrađenih glasova, koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, dobila je 34,6 posto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Najveće iznenađenje je pokret Samoopredeljenje koji je samostalno izašao, a zauzeo drugo mesto sa 26,7 posto osvojenih glasova. Na prošlim parlamentarnim izborima 2014. ovaj pokret je imao 13,5 posto glasova.

Koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative osvojila je 25,8 posto. Na prošlim izborima samo Demokratski savez je dobio 25,2 posto glasova.

Na osnovu ovih rezultata međutim, iako pobednik sa 35 posto glasova, velika koalicija čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj neće biti u mogućnosti da formira vladu bez podrške 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas. Na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mesta.

Pored toga, Srpska lista je dobila 5,5 posto glasova.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka prethodno je izjavila da je glasalo preko 750 hiljada birača ili 41,45 posto ukupnog broja građana sa biračkim pravom, navodeći da je na izborima 2014. izašlo na birališta 42.08 odsto glasača.

Izborni proces je protekao bez nepravilnosti koje bi mogle da ugroze pravilnost izbora, osim nekih dešavanja na severu zemlje, istakla je Daka.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je nakon zatvaranja biračkih mesta da očekuje da će pobednik na prevremenim parlamentarnim izborima formirati proevropsku vladu i rešiti prioritete koji su pred zemljom.

Tači je čestitao građanima na izborima koji su protekli "po demokratskim standardima".

Proslave u Prištini

Koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo poznatija kao koalicija PAN s jedne, te pokret Samoopredeljenje s druge strane, proslavili su na odvojenim skupovima izborne rezultate u centru Prištine.

Kandidat za premijera Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo Ramuš Haradinaj, kazao je da je Kosovo položilo ispit na izborima.

Građani su, kako je rekao, ukazali poverenje toj koaliciji.

Haradinaj je kazao da je pobeda ove koalicije dosta uverljiva.

"Kosovo je odlučilo, ovo su najbolji izbori koje smo održali. Takođe, Kosovo je donelo pobedu našoj koaliciji. Danas smo ovde kako bismo se svima zahvalili na radu i poverenju. Neka vam je srećna pobeda", kazao je Ramuš Haradinaj okupljenima.

Koalicija PAN smatra da je pobedila na izborima, dok Samoopredeljenje ističe da je ova partija postala najveća stranka na Kosovu po broju dobijenih glasova, ukoliko se ne računaju koalicije.

"Mi smo pobedili, ali pobeda je vaša, pobedili su građani, pobedila je hrabrost nad strahom, nada nad razočaranjem", kazao je kandidat za premijera ovog pokreta, Aljbin Kurti.

"Pokret Samoopredeljenje je najveći politički subjekat na Kosovu", izjavio je član predsedništva ovog pokreta Dardan Sejdiu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je rekao u nedelju uveče da je „bez sumnje Demokratski savez pobednik“.

Pozivamo sve posmatrače da ostanu u blizini glasačkih centara i da izbroje svaki glas, jer je volja naroda, u korist Demokratskog saveza Kosova“, kazao je on.

Glasanje na severu Kosova

Srpska lista slavila je na severu Kosova pobedu među srpskim političkim partijama.

Srpska lista proslavlja pobedu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Inače, na severu zemlje je bilo angažovano oko 200 osoba iz OEBS misije, a bila su otvorena 44 biračka centra u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Severna Mitrovica bila je okićena srpskim i ruskim zastavama.

Građani severne Mitrovice o očekivanjima od izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Očekivanja stranaka

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, posetio je u nedelju tokom dana glasačke centre u Prištini i poručio da Kosovo može da pokaže Balkanu i svetu kako treba da se odvija izborni proces.

Građani Prištine o očekivanjima od izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00


„Neka Kosovo bude primer za dobre izbore, bez incidenata“, kazao je Delavi.

Šef OEBS-a, Jan Bratu, je prilikom posete severnom delu Kosova rekao da proces glasanja proteklo bez ikakvih problema.

Iz ove misije 200 posmatrača pratilo je izborni proces na severu.

Već u jutarnjim satima u nedelju glasali su lideri političkih stranaka.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, je nakon glasanja rekao da su ovi izbori od izuzetne važnosti za konsolidaciju i ojačavanje budućih institucija Kosova.

„Ovo su važni izbori za državu Kosovo, za negovanje demokratije i afirmaciju naše zemlje“, kazao je Tači.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo rekao je da je glasanje važno.

„Izborna odluka nosi težinu za četiri naredne godine“, istakao je on.

I kandidat koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative, Avdulah Hoti, kazao je da su ovi izbori važni za budućnost Kosova.

„Pozivam sve one koji su uključeni u ovaj proces da poštuju pravila“, kazao je Hoti nakon glasanja.

Kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je da su ovi izbori ključni.

„Neka vam je srećan praznik demokratije“, kazao je Kurti.

Kosovo: Glasanje na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ koja prati izbore, izvestila je i o nekim nepravilnostima tokom glasanja.

Aljbert Krasnići, predstavnik ove koalicije, naveo je da je na 68 odsto glasačkih mesta uočeno da se nalaze „neovlaštena lica, partijski aktivisti koji na taj način pokušavaju da ometaju slobodan proces građana“. On je dodao da nije prijavljen neki ozbiljan incident i da se glasanje odvija mirno.

Izborne liste

Inače, za 120 poslaničkih mesta takmičio se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dve građanske inicijative.

Kosovo: Glasanje u Gračanici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Pet subjekata je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Albanske partije izašle su u tri politička bloka, koalicija, kako na Kosovu kažu "ratnog krila" - Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, lidera Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja.

U trci je bila i koalicija Demokratskog saveza dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse novo Kosovo Bedžeta Pacolija i novog subjekta, Alternative gradonačelnice Đakovice, Mimoze Kusari Ljilja.

Samostalno je na izborima izašao i dosadašnji pokret u opoziciji, Samoopredeljenje.

Njihovi kandidati za premijera su Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti i Aljbin Kurti.

Iz redova srpske zajednice na prevremenim parlamentarnim izborima 11. juna takmičilo se pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Beograd je podržao samo Srpsku listu, što je izazvalo nezadovoljstvo ostalih srpskih predstavika.

Pravo glasa na Kosovu ima milion 872 hiljade 951 birač, od kojih je više od 155 hiljada u nedelju glasalo po prvi put.

Skupština Kosova je u maju izglasala nepoverenje vladi premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK), a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova (DPK) doskorašnjeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

  • 16x9 Image

    Maja Fićović

    Novinarstvom se bavi od 1999. Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Karijeru započela na radiju Kosovska Mitrovica, gde je danas glavna i odgovorna urednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG