Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj pozvao na konsultacije za formiranje vlade Kosova


Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera pobedničke koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative, pozvao je političke partije na Kosovu koje su osigurale poslaničke mandate u Skupštini na pokrenu konsultacije o formiranju nove Vlade Kosova.

On je na razgovore pozvao i pokret Samoopredeljenje, partiju koja je druga po redu po osvojenim glasovima, a koja zapravo teži da sama formira vladu.

S obzirom da Ustav predviđa da se mandat za formiranje vlade u prvom krugu pruži kandidatu pobedničke koalicije, Haradinaj je na razgovore pozvao i Demokratski savez Kosova, Srpsku listu i ostale partije iz manjinskih zajednica a kako bi u što kraćem roku formirale vladajuću koaliciju.

Za utorak je u Skupštini predviđen sastanak sa predsednikom Samoopredelenja, Visarom Imerijem, i liderom Demokratskog saveza, Isom Mistafom.

Haradinaj je rekao da će se angažovati za formiranje što šire Vlade kako bi bila funkcionalna i efikasna.

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je u subotu konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izboraodržanih 11. juna.

Koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative te još 10 manjih partija, dobila je 39 poslaničkih mesta. Pokret Samoopredeljenje 32, a koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, 29.

Za izbor vlade potreban je 61 glas od 120 poslanika.

Sada je na predsedniku Kosova da nakon političkih konsultacija odredi datum za konstituisanje Skupštine i izbor Vlade Kosova.

Predsednik Hašim Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je dobio garancije od kandidata pobedničke koalicije, Ramuša Haradinaja, da je potreban 61 glas obezbeđen. Ova koalicija teži da dobije podršku 20 poslanika iz manjinskih zajednica.

Pokret Samoopredeljenje i njegov kandidat za premijera Aljbin Kurti, inače političar sa osvojenim najvećim brojem glasova, nada se da izbor vlade u prvom krugu neće proći, a da bi predsednik u drugom krugu mandat trebao da da njemu.

Tači je za RSE rekao da ne veruje da će doći vreme da se razgovara o drugoj rundi izbora vlade.

XS
SM
MD
LG