Dostupni linkovi

Tusk: Johnsonovo pismo ne nudi stvarnu alternativu


Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk saopštio je da pismo koje mu je poslao britanski premijer Boris Johnson ne nudi nikakve 'stvarne alternative' irskom 'backstopu' (zaštitna mjera kojom bi se trebala izbjeći fizička granica između Irske i Sjeverne Irske).

Uoči sastanka sa francuskim predsjednikom i njemačkom kancelarkom, Johnson je napisao četiri stranice dugačko pismo predsjedniku Evropskog vijeća.

"Predlažem da se 'backstop' zamijeni sa obvezivanjem da se uspostave alternative što prije moguće i prije kraja tranzicionog perioda", napisao je Johnson. "Nemamo mnogo vremena", dodao je.

"Backstop je osiguranje kojim bi se izbjegla čvrsta granica na irskom ostrvu sve dok alternativno rješenje ne bude pronađeno", napisao je Tusk na Twitteru kao odgovor na Johnsonovo pismo od ponedeljka u kojem predlaže da Evropska unija pristane na isključenje 'backdrop' opcije.

"Oni koji su protiv 'backstopa' ne predlažu realne alternative već ustvari podržavaju vraćanje granice. Čak iako to ne žele priznati", rekao je Tusk.

Njegove komentare podržali su i u Evropskoj komisiji iz koje su saopštili da je 'backstop' jedini dogovoreni korak između članica i bivše premijerke Therese May.

"Pismo ne pruža zakonsko operativno riješenje za spriječavanje granice na irskom ostrvu", saopštila je Natasha Bertaud glasnogovornica Komisije.

'Backstop' je bio ključni razlog zbog kojeg je britanski parlament tri puta odbio ratificirati sporazum o povlačenju iz EU koji je May postigla sa EU krajem 2018. godine.

May je dala ostavku u julu a njen nasljednik Boris Johnson preuzeo je premijersku poziciju sa obećanjem da će Britanija izaći iz EU sa ili bez sporazuma 31. oktobra.

Johnson bi se trebao prvi put zvanično u ulozi premijera sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kasnije ove sedmice. No iz EU su već ranije naglasili da neće mijenjati uslove sporazuma o izlasku.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG