Dostupni linkovi

Tusk: Samit će biti težak test jedinstva


Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio je da će samit G7 biti težak test jedinstva i solidarnosti nakon protekle godine tokom koje su lideri teško nalazili zajednički jezik.

Tusk je na konferenciji za novinare u Bijaricu u Francuskoj, gdje je danas počeo samit G7, rekao da će trgovinski ratovi među sedam članica dalje umanjiti međusobno povjerenje.

Ako američki predsjednik Donald Tramp koristi tarife kao političku alatku, kaže Tusk, to je riskantno za cijeli svijet.

On je dodao da se ni pod kojim uslovima neće podržati prijedlog Trampa da se Rusiji odobri povratak u G7.

Tusk je istakao da će EU odgovoriti adekvatno ako SAD uvedu tarife Francuskoj u vezi sa planom Pariza o oporezivanju američkih kompanija.

Govoreći o Ukrajini, Tusk je rekao da će pokušati da ubijedi lidere da je bolje pozvati Ukrajinu kao gosta na narednom samitu G7.

Kada je riječ o Kini, Tusk je rekao da Peking predstavlja najveći izazov za sve iz mnogo razloga.

Tusk je ocijenio da požari u regionu Amazona predstavljaju još "jedan depresivni trenutak našeg vremena".

Govoreći o Teheranu, Tusk je istakao da se mora načiniti još jedan napor da se nađe zajednički jezik sa Iranom.

Tusk je izrazio spremnost Evropskoj uniji (EU), da sasluša ideje novog britanskog premijera Borisa Johnsona oko sporazuma o BREXIT-u.

Tusk je preko socijalnih mreža poručio da je EU spremna da sasluša "operativne, realne ideje prihvatljive za sve države članice, uključujući Irsku, ako i kada ih vlada Velike Britanije bude spremna da ih stavi na stolu".

Uoči najavljenog sastanka sa šefom britanske vlade, Tusk je upozorio svog sagovornika da vjerovatno nije dobro da se on upamti kao čovjek koji je zemlju ostavio bez sporazuma sa EU.

"Nadam se da mu se neće svidjeti da on uđe u istoriju kao 'Gdin Nema dogovora' ", istakao je Dodnald Tusk u svom twitter nalogu.

U nedelju će, Tusk i Johnson raspravljati o modalitetima Brexit-a. Boris Johnson je treći premijer koji pregovara oko ovog pitanja od kada su britanski građani većinski izglasali izlazak države iz EU institucija na referendumu koji je održan u junu 2016 godine. Johnson insistira da će njegova zemlja izaći iz evropskog bloka 31 oktobra, sa ili bez sporazuma sa EU.

XS
SM
MD
LG